AcasăȘTIRI EXTERNEChina țintește SUA din Africa / O bază navală strategică dă alerta...

China țintește SUA din Africa / O bază navală strategică dă alerta de securitate la Washington

China țintește SUA din Africa / O bază navală strategică dă alerta de securitate la Washington

SUA afirmă că China este pe cale să înființeze o bază navală pe coasta occidentală a Africii. Și, în acest scop, nu își scutește eforturile diplomatice și economice cu privire la țările susceptibile să-i primească navele de război.

Așa cum a demonstrat Forumul pentru Cooperare China-Africa (FOCAC), în cadrul căruia Beijingul și-a luat recent angajamentul să-și intensifice schimburile comerciale pe continent, cu promisiunea de a importa echivalentul a 300 de miliarde de produse africane în următorii trei ani.

Primele rapoarte despre încercările Chinei de a implanta o bază navală militară în Namibia, în apropiere de Walvis Bay, datează din 2015. Beijingul a dezmințit.

Desant chinez în Guineea Ecuatorială

În decembrie anul trecut, pe baza informațiilor de la serviciile americane, Wall Street Journal a dezvăluit că Beijingul a pus ochii pe Guineea Ecuatorială, mai precis pe orașul-port Bata, care, cu vedere la Golful Guineei, are avantajul de a avea un port de apă adâncă, construit tot de China (cum ar fi Kribi din Camerun și Lekki din Nigeria), scrie Opex 360.

Săptămâna trecută, în cadrul unei audieri în Congresul SUA, generalul Stephen J. Townsend, șeful comandamentului american pentru Africa (AFRICOM), a confirmat că China este pe cale să-și atingă obiectivele. „Lucru care mă îngrijorează cel mai mult este această bază militară de pe coasta Atlanticului (pe care o doresc chinezii) și tocmai în Guineea Ecuatorială au cea mai puternică pârghie astăzi”, a spus el, potrivit unui raport publicat de Pentagon.

Aflată între Gabon și Camerun, Guineea Ecuatorială nu duce lipsă de atuuri în ochii Beijingului. Începând cu apropierea sa de Golful Guineei, zonă considerată strategică în măsura în care este o rută de tranzit pentru comerțul maritim mondial și aprovizionarea cu petrol pentru Europa, în general, și Franța în special.

În plus, se confruntă și cu pirateria maritimă, diverse forme de trafic și pescuitul excesiv, din cauza prezenței masive a traulerelor chineze.

Dincolo de aceste aspecte, o bază navală în Guineea Ecuatorială ar permite marinei chineze să se apropie de coastele americane, oceanul Atlantic fiind mult mai „îngust” decât Pacificul în zonă, după cum a subliniat generalul Townsend.

„Prima prioritate este descurajarea sau împiedicarea unei baze chineze pe coasta atlantică a Africii”, a argumentat șeful Africom în timpul audierii sale parlamentare. Și să adauge că va oferi „mai multe detalii despre aceste preocupări de securitate națională în spatele ușilor închise”.

author avatar
Tudor Borcea
614 afisari

2 COMENTARII

  1. In Guineea Ecuatoriala este un dictator nebun. Lasati-i sa faca baza acolo. Dupa ce o termina ala spune ca-i a lui cum face cu cei care vin si-si construiesc case acolo.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger