Cauta

Polonia cere Germaniei 1.300 de miliarde de euro despăgubiri de război / Varșovia și Berlinul n-au scăpat de fantomele trecutului

Polonia cere Germaniei 1.300 de miliarde de euro despăgubiri de război / Varșovia și Berlinul n-au scăpat de fantomele trecutului

Guvernul polonez a estimat joi costul financiar al pierderilor din cel de-al Doilea Război Mondial la 1.300 de miliarde de euro și a declarat că va „cere Germaniei să negocieze aceste reparații”.

„Este o sumă mare de 6,2 trilioane de zloți (1,3 trilioane de euro)”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție, în cadrul unei conferințe, adăugând că procesul până când Polonia va primi despăgubirile va fi „lung și dificil”.

Acorduri vechi și contestate

Declarația vine în contextul în care o comisie parlamentară poloneză va prezenta joi un raport privind daunele provocate de forțele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie 7 sur 7.

„Decizia va fi luată astăzi, la Palatul Regal din Varșovia, și se va anunța că Polonia cere reparații de război pentru tot ceea ce germanii au provocat țării între 1939 și 1945”, a declarat Jaroslaw Kaczynski. „Este vorba de o sumă mare, de 6,2 trilioane de zloți (1.300 de miliarde de euro)”.

Germania, pe de altă parte, consideră că problema despăgubirilor de război a fost deja soluționată prin acorduri vechi. Berlinul  a respins astfel de revendicări și în trecut, argumentând că Polonia a renunțat în mod oficial la cererile germane de despăgubiri în august 1953.

Cu toate acestea, partidul conservator aflat la putere în Polonia contestă validitatea documentului, susținând că acesta a fost semnat sub constrângere sovietică.

Dezbaterea este alimentată în mod regulat de anumiți istorici care consideră că Polonia – aflată atunci sub jugul comunismului – nu s-a bucurat de suveranitate deplină atunci când a renunțat la compensație în 1953.

La 18 noiembrie 1965, în mijlocul Conciliului Vatican II, episcopii polonezi, printre care și viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, au deschis calea iertării cu omologii lor vest-germani într-o scrisoare celebră în care invitau la „dialog, reconciliere și fraternitate”.

În 1991, la un an după reunificarea Germaniei, Varșovia și Berlinul au semnat un tratat de bună vecinătate care prevedea plata a 500 de milioane de mărci germane către Fundația pentru reconciliere germano-poloneză. Toate guvernele poloneze din 1991 până în prezent au considerat chestiunea închisă.

În privat, diplomații germani consideră că Polonia este mai puțin interesată să obțină reparații concrete, un obiectiv nerealist, ci să le folosească drept pârghie în speranța de a obține sprijinul Berlinului în chestiuni europene: bugetul UE sau amenințările cu sancțiuni împotriva Varșoviei privind respectarea statului de drept

Ultimele stiri

  • Dani Mocanu dezvăluie cum a făcut 600.000 de dolari pe TikTok!/„Așa mi-a spus doamna de la ANAF”
  • Noi amănunte în cazul morții Raisei, copila de 2 ani din Dolj. Cine e principalul suspect/Ce povestește bunica fetiței – VIDEO
  • AUR, Smirnă și Tămâie. Magia prin care libanezul Murad se vrea împărat la Mangalia, să-și bage calul troian în Primărie
  • Firea ajunge la 4 procente în spatele lui Nicușor Dan, iar Piedone coboară pe locul 4 și s-ar putea retrage din cursă
  • Gabriela Firea: Foișor e în topul european al spitalelor de ortopedie
  • S-a aflat! Digi nu poate cumpăra – încă – Telekom România. Ce se întâmplă cu tranzacția anului
  • S-a dat alerta pe o stradă din Capitală! Grenadă găsită la vila familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, dacă nu venea…”
  • Care sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform unui sondaj recent
  • Natura s-a dezlănțuit! Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în zona Moldovei – VIDEO
  • Reţea de trafic cu Ozempic vândut „la negru”. 13 persoane, reţinute de către oamenii legii din București. Detalii incredibile din dosar
  • Exit mobile version