AcasăȘTIRI EXTERNEPentagonul devine cea mai mare Mamă Omida

Pentagonul devine cea mai mare Mamă Omida

Pentagonul devine cea mai mare Mamă Omida (Foto: Jakob Owens via Unsplash)

Armata americană a găsit un nou glob de cristal pentru a prezice evenimentele strategice sau mișcările unei armate cu câteva zile înainte ca acestea să aibă loc.

Încă din decembrie 2020, Comandamentul nord-american pentru apărare aerospațială (Norad) și Comandamentul nordic al Statelor Unite (Northcom) desfășoară experimente pe algoritmi de inteligență artificială amestecând milioane de date pentru a anticipa acțiunile adversarilor.

Inteligența artificială dă în cărți

Seria de teste se numește Global Information Dominance Experiments (GIDE) și integrează trei platforme diferite numite Cosmos, Lattice și Gaia.

Gaia oferă conștientizare a situației în timp real din orice locație, folosind date clasificate, imagini prin satelit, comunicații, rapoarte de informații și alte date din mai multe surse.  Lattice oferă opțiuni de urmărire a amenințărilor și de răspuns, în timp ce Cosmos permite sincronizarea în cloud între mai multe comenzi diferite.

Împreună, aceste instrumente de decizie ar trebui să extrapoleze ceea ce vor face adversarii din timp, oferind liderilor militari americani un avans, scrie IEEE Spectrum. Ideea este de a implementa măsuri de descurajare și de precauție în fața amenințărilor viitoare înainte ca ostilitățile să escaladeze.

Tehnologia poate părea futuristă, dar de fapt este destul de simplă. Dacă o inteligență artificială constată o activitate crescută în parcarea unei baze militare, de exemplu, putem deduce că ceva se întâmplă și face referire la aceste informații cu rapoartele de informații, sugerează ScienceAlert.

Programul URSS și paranoia

„Datele există”, confirmă generalul Glen VanHerck, comandantul Norad și Northcom. „Ceea ce facem este să punem aceste date la dispoziție și să le împărtășim într-un cloud unde învățarea automată și inteligența artificială le vor prelucra”, scrie Korii.

Ideea celor de la Pentagon amintește de programul de informații sovietic RYaN , conceput în anii 1980 pentru a anticipa un atac nuclear cu până la șase luni sau un an înainte, pe baza unor indicatori multipli (locația focoaselor nucleare, activitatea în ambasadele americane și sovietice, aprobarea vizelor pentru militari, etc)

Un sistem care în mod paradoxal ar fi alimentat paranoia URSS și aproape i-a condus pe liderii săi să înceapă un conflict nuclear, scrie Slate. Prin inițierea unei acțiuni preventive, Statele Unite pot alimenta foarte bine războiul pe care încearcă să-l evite.

author avatar
Tudor Borcea
279 afisari

1 COMENTARIU

  1. Probabil sant aceleasi date care i-au informat si ca Sadam are fabrici de bombe chimice, si ca Afganistanul abia asteapta democratia unchiului Sam… VORBE…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger