Cauta

Parlamentul European dă verde Croației în spațiul Schengen

Parlamentul European dă verde Croației în spațiul Schengen

Parlamentul European a dat, joi, undă verde aderării Croației la spațiul Schengen, care ar trebui să fie finalizată până la 1 ianuarie 2023.

Croația a aderat la UE la 1 iulie 2013, devenind astfel cel mai tânăr stat membru. După o analiză amănunțită a legislației croate în special, Comisia Europeană a concluzionat deja în 2019 că țara îndeplinește toate criteriile pentru a adera și la spațiul Schengen, care permite eliminarea controalelor la frontierele interne și permite cetățenilor să călătorească liber.

„Un semnal puternic țărilor din Balcanii de Vest”

Statele membre ale UE au validat raportul Comisiei la sfârșitul anului 2021 și, așa cum prevede procedura, au solicitat avizul Parlamentului European cu privire la aderarea Croației la spațiul Schengen. Avizul a fost aprobat joi cu o largă majoritate (534 de voturi pentru, 53 împotrivă, 25 de abțineri).

„Croația îndeplinește toate condițiile de aderare”, a declarat eurodeputatul portughez Paulo Rangel, autorul avizului. „A îndeplinit nu mai puțin de 281 de recomandări pentru a transpune corect legislația Schengen și a fost supus celei mai amănunțite evaluări de preaderare dintre toate statele membre ale UE”.

Consiliul trebuie acum să aprobe în mod oficial aderarea Croației și să permită țării să elimine controalele la frontierele interne – cu Italia, Slovenia și Ungaria. Potrivit raportorului Rangel, acest lucru ar trebui să se întâmple deja la 1 ianuarie 2023, când Croația va adera și ea la zona euro.

Parlamentul a susținut anterior aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. „Acest lucru ar trimite un semnal puternic țărilor din Balcanii de Vest”, a adăugat Paulo Rangel.

În raportul său de acum trei ani, Comisia Europeană a afirmat că protejarea drepturilor solicitanților de azil și ale migranților rămâne „o provocare” în Croația, dar nu reprezintă un obstacol în calea aderării la Schengen. Parlamentul dorește ca Comisia să continue să monitorizeze modul în care Croația controlează frontierele externe ale spațiului Schengen și gestionează drepturile fundamentale.

Spațiul Schengen, una dintre cele mai tangibile realizări ale Uniunii Europene, este un spațiu în care este posibil să se călătorească fără pașaport și în care controalele la frontieră au fost, în principiu, abolite. Acesta cuprinde în prezent 26 de țări. 22 sunt state membre ale UE, la care se adaugă Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția.

Ultimele stiri

  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Exit mobile version