AcasăPoliticaUE, condusă de două jucării stricate

UE, condusă de două jucării stricate

Când liderii celor mai puternice țări din lume se vor întâlni la summitul G20 de la Bali săptămâna viitoare, nu vă așteptați ca Uniunea Europeană să prezinte un front unit. Pentru că relațiile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, nu au fost niciodată atât de proaste.

În cei aproape trei ani care au trecut de la începutul mandatului lor, relațiile dintre Michel și von der Leyen au suferit o ruptură extraordinară, personalul celor două instituții fiind descurajat să comunice, iar cei doi lideri se exclud reciproc de la întâlnirile cu demnitarii străini.

Parteneriatul disfuncțional, comentează Politico, nu afectează doar agenda legislativă și politică a UE, care depinde de un delicat act de echilibru interinstituțional. De asemenea, amenință să submineze poziția UE în lume.

Una dintre piesele centrale ale G20 va fi întâlnirea dintre Michel și liderul chinez Xi Jinping, programată să aibă loc în marja summitului. Având în vedere diviziunile din cadrul UE cu privire la modul în care trebuie abordat Beijingul, această întâlnire se anunță a fi una crucială. Însă von der Leyen nu a fost invitată. Motivul? Refuzul ei de a-i permite lui Michel să participe la o întâlnire cu prim-ministrul indian Narendra Modi la G7 din Germania, în iunie.

Rivalitatea dintre Comisie și Consiliu reprezintă de mult timp o provocare din cauza unei tensiuni structurale inerente în cadrul sistemului “bizantin” al UE.

Comisia este organul executiv al blocului comunitar și are capacitatea de a propune acte legislative, ceea ce face ca von der Leyen să se afle în centrul aproape tuturor inițiativelor UE.

Consiliul este însă locul în care șefii de stat sau de guvern se reunesc pentru a transforma propunerile în legi. Deși președintele său joacă un rol de coordonare, moderând dezbaterea dintre adevărații factori de decizie, poziția este, fără îndoială, mai aproape de locul unde se află adevărata putere a blocului.

Având în vedere că cele două roluri au domenii de responsabilitate care se suprapun, rezultatul este o confuzie suplimentară la vechea întrebare atribuită adesea lui Henry Kissinger – pe cine suni când vrei să suni în Europa? (Parlamentul European, cu propriul său președinte, oferă un al treilea centru de putere, dar puțini ar putea susține că este altceva decât un frate mai mic decât celelalte două).

Întâlnirile dintre von der Leyen și Michel sunt practic inexistente, chiar și în perioada premergătoare summiturilor Consiliului European, de obicei forumul în care UE face progrese în privința marilor provocări strategice și imediate cu care se confruntă blocul.

Oficialii din alte țări și organisme internaționale sunt adesea confuzi cu privire la cine ar trebui să fie interlocutorul lor.Ruperea relațiilor a început să afecteze funcționarea UE, potrivit oficialilor ambelor instituții.

În condițiile în care canalele private nu au fost folosite, tensiunile s-au revărsat în cele publice, în special în ceea ce privește gestionarea crizei energetice. Săptămâna aceasta, Michel a criticat-o pe von der Leyen pentru că nu a prezentat o propunere de plafonare a prețului la gazele naturale, după ce liderii naționali au cerut acest lucru în timpul summitului din octombrie.

„Sincer, amândoi sunt responsabili”, a spus un oficial al UE. „Nu are sens ca șeful Comisiei Europene și președintele Consiliului European să se lupte, dar cele două instituții sunt în conflict”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.413 afisari

13 COMENTARII

  1. Presedintii Uniunii Europene : 1. Comisia Europeana = Ursula von der Leyen ( Germania ) . 2. Consiliul Europei = Charles Michel ( Belgia ) . 3. Parlamentul European = Roberta Metsola Tedesco Triccas ( Malta ) .

  2. Comisia dezechilibratilor mintal Sugiuc Romania Comisia bolnavilor de buba maimutzei :Kostea Rabnitza,Comisia pentru nebuni periculosi mancatori de gandaci cu stevie Livica care toti la un loc formeaza haosul progresisto -nazist!

    • N-ai incredere in noi ? Ce daca suntem dezechilibrati mintal , suntem artisti la lustruit cavale zburlite . Executam si matanii evlavioase cu fruntea la buric combinate cu extrageri de hemoroizi din pupila ochiului dosnic maro . Muahhhh !

  3. nu sint de loc jucarii stricate , prostii cred asa ceva . au misiune bine stabilita , intrebati-l pe soros si cia ca va da amanunte .

  4. ALOOO…. PAI…… NOI ROMANIA CE TRIMISI CA MEMBRI avem …………LA PARALAMENTUL EUROPEAN …………..NUMAI REBUTURURI UMANE………….de unde rezultate SAU normalitate……

    • Sunt Kostea Sugiuk Tiraspol , Transnistria nu e recunoscuta ca tara , n-avem nici un parlamentar in Parlamentul European .

    • Anonimului: Sunt Jucarii Stricate, caci altfel cum ar fi acceptat sa ocupe functii unde doar iau ordine de la Wall Street si City of London si sunt controlati strict de CIA, NSA si personal se Soros.

      Curiosului: Daca esti Corios avem totusi un om intreg si de ispreav parlamentarul nostru Terhes c el care ii tot cere demisia Ursulei si internarea in ospicicii a unui numar mare de birocrati nealesi din Consiliul Europei.
      De ar fi cat mai multi ca el

      • @pasquale fara don . nu are nici o legatura stricatul jucariei cu acceptul lor . e vorba de caracterul omului

  5. Ăștia au fost uniți doar sa distrugă națiunile în cadrul UE,sa și impună doar legi contra constitutiilor în plan mondial nu contează.ROMANIA e cel mai bun exemplu care a executat toate ordinele și s a distrus sau cum zice pres a eșuat.

  6. Apropo, nici un articol despre ofensiva ukrainiana care a culminat azi cu intrarea in orasul -capitala HERSON ?

  7. Ce treaba avem noi cu Hersonul Acolo e lupta lor ,razboiul lor .Sunt frati ,vorbesc aceeasi limba Cand erau in relatii bune cu rusii acestu UKROI ne faceau sicane mereu Au blocat canalul Bastroe scufundand un vapor si astfel impiedicand traficul pentru noi Pe romanii din bucovina de nord i-a discriminat in mod constant

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger