Cauta

NATO: Racheta căzută în Polonia provine de la apărarea ucraineană. Jens Stoltenberg îl contrazice pe Zelenski

NATO: Racheta căzută în Polonia provine de la apărarea ucraineană. Jens Stoltenberg îl contrazice pe Zelenski / Foto: printscreen

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, incidentul din Polonia a fost „cel mai probabil cauzat de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană”. El a spus că nu există nici o dovadă că a fost un atac deliberat.

Explozia care a ucis marți două persoane într-un sat polonez de lângă granița cu Ucraina a fost cauzată probabil de un tir cu rachete de apărare antiaeriană ucraineană și nu există niciun indiciu că a fost un atac deliberat, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Să fim clari. Nu este vina Ucrainei”

Watch live: NATO Secretary General holds news conference

 

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă a sistemului ucrainean de apărare aeriană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva rachetelor de croazieră rusești”, a declarat Stoltenberg.

„Să fim clari. Nu este vina Ucrainei”, a declarat șeful Alianței Atlantice. „Rusia poartă responsabilitatea finală în timp ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei. Rusia trebuie să oprească acest război fără sens”, a declarat el, reiterând sprijinul NATO pentru „dreptul la autoapărare” al Kievului și solidaritatea sa deplină cu Polonia, informează BFM TV.

Aliații NATO, inclusiv Polonia, au subliniat necesitatea de a rămâne vigilenți și calmi și de a menține o strânsă coordonare în fața evenimentelor din Ucraina, a adăugat Stoltenberg,  în cadrul unei conferințe de presă după o reuniune de urgență a ambasadorilor Alianței.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu există niciun semn de atac deliberat asupra Poloniei și că racheta în cauză a fost probabil lansată de apărarea aeriană ucraineană.

Varșovia nu va invoca astfel articolul 4 al tratatului NATO pentru că nu există „niciun semn de atac deliberat”. Articolul 4  prevede consultări între aliați atunci când unul dintre ei consideră că integritatea teritorială sau securitatea sa este amenințată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus incidentul din Polonia direct pe seama Rusiei, în timp ce Kremlinul a negat orice legătură cu el.

 

Ultimele stiri

  • Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează pe românii care vor să se „retragă” anticipat. Modificare majoră
  • „Legea Anastasia”, INUTILĂ?! Un șofer aproape de comă alcoolică a omorât 3 tineri și a primit o condamnare care i-a scandalizat pe toți!
  • PNL, record de candidate în aceste alegeri. Nicolae Ciucă: În momentul de față avem peste 9000 de femei candidate pe listele Partidului Național Liberal
  • Cum te trădează telefonul. Pe ce butoane trebuie să apeşi ca să nu mai fii înregistrat, pe ascuns, de dispozitivul tău
  • Se scumpeşte preţul curentului electric, de la 1 iulie 2024. Care vor fi cei mai afectaţi români
  • Captură mare pe teritoriul României. Cel mai căutat hacker din Spania, cu 55 de identităţi diferite, a fost prins!
  • Decizia sfâşietoare pe care a luat-o Kate Middleton: „S-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”
  • Comunicat de presă GEMITE RO SRL
  • Accident în Capitală. Un șofer de ambulanță băut a lovit un pieton. Victima, transportată la spital
  • Fenomenul drogurilor ia amploare în București, zero planuri din partea lui Nicușor Dan
  • Exit mobile version