Cauta

Moartea albă. Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins. 4.320 km pătrați de gheață

Moartea albă. Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins. 4.320 km pătrați de gheață

Aisbergul are o lungime de aproximativ 170 de kilometri și o lățime de 25 de kilometri, sau o suprafață de 4.320 de kilometri pătrați. După cum arată imaginea satelitului ESA, aceasta este mult mai mult decât cei 3.640 de kilometri pătrați ai insulei Mallorca.

Aisbergul are o lungime de aproximativ 170 de kilometri și o lățime de 25 de kilometri, adică o suprafață de 4.320 de kilometri pătrați. După cum arată imaginea sateliților Agenției Spațiale Europene (ESA), aceasta este mai mare decât insula Mallorca care are 3.640 de kilometri pătrați.

Un aisberg imens s-a desprins de partea de nord-vest a calotei de gheață din Antarctica, la nivelul platformei glaciale Filchner-Ronne, informează Agenția Spațială Europeană (ESA).

Aisbergul, numit A-76, măsoară aproximativ 4.320 km2 (170 km lungime și 25 km lățime), ceea ce îl face în prezent cel mai mare din lume.

Aisbergul a fost reperat de British Antarctic Survey și a primit denumirea „A-76”, așa cum a explicat ESA. În prezent, uriașa bucată de gheață se află în derivă în Marea Weddell, scrie Le Figaro.

Recent a fost reperat pe imagini realizate de misiunea Copernicus Sentinel-1, care constă din doi sateliți care trimit date zi și noapte, permițând observarea zonelor îndepărtate precum Antarctica, pe tot parcursul anului, notează ESA.

Desprinderea nu este legată de schimbările climatice

Această detașare a aisbergului nu este alarmantă, deoarece face parte din ciclul natural al bucăților de gheață care se rup la intervale regulate. Astfel, noul aisberg nu are mișcarea legată de schimbările climatice. După topire, A-76 nu va crește creșterea nivelului mării , el făcând parte dintr-o banchiză.

Principiul este același cu un cub de gheață într-un pahar cu apă. La topire, cubul nu crește nivelul băuturii. Prin urmare, aisbergurile sunt diferite de ghețari sau calote de gheață care stau pe uscat și ridică nivelul mării atunci când intră în mare sau se topesc.

Luna trecută, a dispărut aisbergului A-68, cel mai mare aisberg din lume în 2017 și unul dintre cei mai mari clasați vreodată: avea 5.800 de kilometri pătrați.

Cel mai mare aisberg înregistrat vreodată a fost B-15, care s-a separat de Antarctica în 2000. Avea o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați.

Ultimele stiri

  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Exit mobile version