Cauta

Mihail Gorbaciov, dat în judecată în Lituania pentru crime de război

Șase cetățeni din Lituania au intentat un proces joi, 13 ianuarie, împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov pentru crime de război împotriva independenței acestui stat baltic, în timpul atacului sovietic sângeros din 13 ianuarie 1991.

Cu ocazia comemorării a 31 de ani de la aceste ciocniri, apropiații vicrimelor fac apel la dreptate. În acel atac, 14 civili neînarmați și-au pierdut viața și peste 700 de persoane au fost rănite.

Mii de militanţi pro-independenţă s-au adunat în jurul turnului Radioteleviziunii şi altor clădiri-cheie din capitala Lituaniei, pentru a împiedica preluarea controlului de către ruşi.

„Justiția nu este completă” fără condamnarea lui Gorbaciov

În 2019, un tribunal lituanian a condamnat zeci de oficiali din epoca sovietică pentru crime de război, dar procurorii din țară au refuzat să-l investigheze pe Gorbaciov, acum în vârstă de 90 de ani, care era la putere în țară.

Acest refuz a stârnit furia reclamanților. Ei susțin că fostul lider al URSS avea controlul asupra armatei sovietice, dar nu a reușit să oprească această „crimă internațională” împotriva lituanienilor, în căutarea libertății după 50 de ani de ocupație sovietică.

„Este clar că acțiunile forțelor militare nu ar fi fost posibile fără coordonarea cu Gorbaciov”, a spus Robertas Povilaitis, care și-a pierdut tatăl. El consideră că procesul este „foarte important”, dar dacă nu se ia în considerare responsabilitatea comandantului-șef, „justiția nu este completă”.

Majoritatea celor 67 de persoane condamnate pentru crime de război în Lituania au fost judecate în lipsă, inclusiv fostul ministru sovietic al Apărării Dmitri Yazov, care a murit în 2020, scrie AFP.

În timp ce mai mulți oficiali lituanieni din epoca sovietică au fost închiși pentru acțiunile lor, alți suspecți au scăpat în Rusia și Belarus. Lituania și celelalte state baltice, Letonia și Estonia, au câștigat recunoaștere internațională mai târziu în 1991, după cinci decenii de ocupație sovietică, înainte de a adera la UE și NATO în 2004.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version