AcasăȘTIRI EXTERNELituania îndeamnă populația să arunce smartphone-urile chinezești

Lituania îndeamnă populația să arunce smartphone-urile chinezești

Lituania îndeamnă populația să arunce smartphone-urile chinezești

Pentru ministrul lituanian al Apărării, cenzura chineză lovește dincolo de granițele sale, acționând pe smartphone-urile fabricate pe teritoriul său și comercializate în Europa

Un raport al Centrului Național de Securitate Cibernetică l-a determinat pe ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, să-și îndemne concetățenii să se debaraseze cu totul de smartphone-urile lor fabricate în China.

Raportul a concluzionat că există o capacitate de activare la distanță a unui mod de cenzură.

Smartphone-urile Xiaomi, vizate

Căutări pe smartphone-uri cu titlul „Tibet liber”, „Independența Taiwanului” sau „Mișcarea democratică”, care nu au reușit. Aceasta au constatat autorii unui raport al Centrului Național pentru Apărarea Cybersecurității din Lituania. Potrivit acestora, modul „Regiune: Uniunea Europeană”, care echipează în special dispozitivele Xiaomi Mi 10T 5G, poate fi dezactivat de la distanță, iar telefonul se supune regulilor chinezești. Alte defecte au fost observate la alte modele, Xiaomi și Huawei, scrie Ouest-France.

Drept urmare, ministrul adjunct al apărării, Margiris Abukevicius, a recomandat, în timpul prezentării raportului, „ să nu cumpărăm noi telefoane chinezești și să scăpăm de cele pe care le avem deja cât mai repede posibil”.

Relații bilaterale degradate

Această invitație către consumatorii din Lituania constituie un nou episod în relațiile conflictuale dintre cele două țări, în prezent. La 12 august, China a solicitat plecarea ambasadorului Lituaniei, Diana Mickeviciene. Un răspuns diplomatic la crearea ,la Vilnius, a unui „Birou de reprezentare a Taiwanului”, în acord cu Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, China numește doar orașul Tapei pentru a evoca arhipelagul, pentru a sublinia principiul unei singure țări. Și reacționează imediat la orice semnal trimis forțelor de independență din Taiwan.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
537 afisari

2 COMENTARII

  1. Pazea,s-a enervat pudelul.Cand or bate toti chinezii din palme la Vilnius vor crapa fundatiile cladirilor.Nu prea cred ca industria chineza de telefoane mobile sta in judetul Lituania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger