AcasăȘTIRI EXTERNERevine coșmarul atomic. Rusia amenință cu rachete nucleare cu rază medie de...

Revine coșmarul atomic. Rusia amenință cu rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa

Revine coșmarul atomic. Rusia amenință cu rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa

Rusia a declarat că ar putea fi forțată să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa ca răspuns la ceea ce consideră că sunt planurile NATO de a face același lucru.

Ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat luni, într-un interviu acordat agenției de presă RIA, că Moscova va trebui să facă acest pas dacă NATO ar refuza să se angajeze cu ea pentru a preveni o astfel de escaladare.

Garanții NATO vs invazia Ucrainei

Comentariile sale au ridicat și mai mult miza într-o confruntare Est-Vest în care Rusia cere garanții de securitate din partea Occidentului, în timp SUA și aliații săi avertizează Moscova să evite o posibilă invazie a Ucrainei, ceea ce Riabkov a dezmințit.

Riabkov a spus că Rusia va fi forţată să acţioneze dacă Occidentul refuză să i se alăture într-un moratoriu asupra forţelor nucleare cu rază intermediară (INF) din Europa – parte a unui pachet de garanţii de securitate pe care îl cere ca preţ pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

Forțele nucleare cu rază intermediară (INF) din Europa au fost interzise în temeiul unui tratat din 1987 convenit între liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan, în ceea ce a fost salutat la acea vreme drept o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece.

Washingtonul s-a retras din tratat în 2019, după ce s-a plâns ani de zile de presupusele încălcări ale Rusiei.

Riabkov a spus că există „indicii indirecte” că NATO se apropie de redistribuirea de arme cu rază medie, inclusiv restaurarea, luna trecută, a Comandamentului 56 de Artilerie care a operat rachete Pershing cu capacitate nucleară în timpul Războiului Rece.

„Un răspuns de natură militară”

„Lipsa de progres către o soluție politică și diplomatică a acestei probleme va duce la un răspuns al nostru de natură militară și tehnică militară”, a spus el.

„Adică va fi o confruntare, asta va fi runda urmatoare, aparitia unor astfel de resurse de partea noastră. Momentan nu sunt, avem un moratoriu unilateral. Solicităm ca NATO și SUA să se alăture acestui moratoriu”.

NATO spune că nu vor exista noi rachete americane în Europa și că este gata să descurajeze noile rachete rusești cu un răspuns „măsurat” care ar implica doar arme convenționale.

Dar Riabkov a spus că Rusia are o „lipsă totală de încredere” în NATO. Riabkov a apărut în ultimele zile drept unul dintre mesagerii cheie ai Moscovei, în timp ce preşedintele Vladimir Putin presează pentru garanţii de securitate occidentale.

Vladimir Putin și Joe Biden au purtat discuții săptămâna trecută cu privire la criza din Ucraina și cererea Moscovei pentru ceea ce ea numește garanții de securitate obligatorii din partea Occidentului.

Riabkov a spus că Rusia va prezenta propunerile sale ulterioare Statelor Unite și, eventual, altor țări NATO, în săptămânile următoare. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus însă că se așteaptă ca ele să fie prezentate în această săptămână.

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari

2 COMENTARII

  1. si astfel fraierii se inarmeaza . Romania , deja a furat startul cu muhaiaua de dancu la aparare .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger