Cauta

Meduzele, un nou coșmar pentru reactoarele nucleare

Meduzele, un nou coșmar pentru reactoarele nucleare

Alge, meduze, pești și încălzirea climatică reprezintă un cocktail toxic pentru centralele nucleare. Noua amenințare este însă este gelatinoasă și plutește între două ape.

La începutul lunii aprilie, două reactoare nucleare sud-coreene au trebuit să se închidă din cauza salpelor (organisme cu corp gelatinos, asemănătoare meduzelor prin consistență și mod de mișcare, ce variază ca dimensiune de la 1 la 10 cm).

Aceste organisme gelatinoase s-au adunat în număr atât de mare în filtrele circuitului de răcire al reactoarelor încât l-au blocat timp de câteva zile.

A fost al doilea astfel de incident în câteva săptămâni, relatează Bloomberg. Iar Coreea de Sud nu este singura în cauză: în 2012, o centrală nucleară din California a fost forțată să oprească producția din cauza salpelor.

În 2013, Suedia a fost cea care s-a confruntat cu o invazie de meduze care a deteriorat filtrele de apă necesară răcirii reactoarelor centralei nucleare din Oskarshamne (la sud de Stockholm). Centrala, dotată cu trei reactoare, furnizează 10% din energia electrică a Suediei. Din cauza meduzelor, reactorul 3, cel mai puternic, a fost oprit timp de trei zile.

Și, la 20 ianuarie, stația de pompare a centrelei nucleare de la Paluel din departamentul Seine-Maritime (Franța) a fost blocată de un banc de pești, provocând o scădere a producției de energie electrică.

Costul opririlor cu repetiție

Incidente de acest fel care au implicat meduze, alge și pești s-au multiplicat în ultimii ani, unii arătând cu degetul spre fenomenul încălzirii climatice ca fiind la originea proliferării acestor oganisme marine.

Și aceste opriri industriale cu repetiție sunt costisitoare. Pentru a compensa pauza de o săptămână a reactoarelor nucleare sud-coreene, a trebuit să fie importate 60.000 de tone de gaz natural lichefiat, la un cost de 18,1 milioane de euro, a calculat Bloomberg, scrie Slate.

Pagubele nu se limitează la centralele nucleare, deoarece meduzele și salpele atacă și fermele piscicole. Un studiu sud-coreean estimează că daunele cauzate de meduze industriei de pescuit se ridică între 68,2 și 204,6 milioane de dolari în fiecare an.

Fără a se mai vorbi și de impactul asupra turismului. În iulie 2019, o plajă din Sete (Franța) a trebuit să fie închisă, în jur de cincizeci de înotători plângându-se de urticarii cauzate de meduze.

Proliferarea meduzelor nu este singura problemă cauzată de schimbările climatice. În Franța, valurile de căldură obligă în mod regulat Électricité de France, cea mai importantă companie de utilități din țară, să-și oprească centralele nucleare, astfel încât să nu depășească pragul de temperatură autorizat al apelor utilizate pentru răcire.

Jeros, robotul care toacă meduze

După cum subliniază Societatea franceză pentru energie nucleară (Sfen) toate companiile producătoare de energie sunt nevoite să-și reducă producția sau să se confrunte cu perturbări în caz de caniculă. Randamentul unor centrale hidro, eoliene sau solare se reduce cu 25% în cazul temperaurilor extrem de ridicate.

În ceea ce privesc meduzele, Coreea de Sud a conceput o soluție radicală: un robot numit Jeros (Jellyfish Elimination Robotic Swarm), capabil să toace până la 900 kg de meduze pe oră.

Oamenii de știință danezi intenționează să producă cipsuri crocante din meduze, pare-se o sursă o sursă excelentă de proteine.

Ultimele stiri

  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Exit mobile version