Cauta

Manevrele militare ruso-chineze. Moscova și Beijing contestă supremația SUA și a Occidentului – VIDEO

Manevrele militare ruso-chineze. Moscova și Beijing contestă supremația SUA și a Occidentului - VIDEO / Foto: printscreen

Rusia urmează să înceapă miercuri manevrele militare cu marina chineză timp de opt zile. Locația: Marea Chinei de Est, la est de Shanghai, într-o zonă foarte strategică: la sud de Taiwan, la est de Japonia și la nord de Coreea de Sud.

Oficial, cele două țări doresc să își consolideze coordonarea navală și securitatea în zonă.

„Rusia nu este izolată și are un aliat puternic: China”

„Cred că obiectivele sunt destul de clare: este vorba de îmbunătățirea coordonării între flote, din punct de vedere pur militar. Și, de asemenea, din punct de vedere rusesc, pentru a arăta lumii că Rusia, în ciuda tuturor sancțiunilor luate în urma invaziei sale în Ucraina, nu este izolată și că are un aliat puternic: China”, analizează Ulrich Bounat, analist geopolitic specializat în lumea rusă.

Russia shows footage of its Pacific Fleet leaving for joint naval drills with China

De remarcat, continuă acesta, că Beijingului, la rândul lui, „îi convine” să arate că are un aliat de greutatea militară a Rusiei în această zonă a globului unde există tensiuni extrem de puternice cu Statele Unite, în jurul insulei Taiwan.

Cu toate acestea, trebuie reținut că, dacă Rusia demonstrează aceste desfășurări de forțe în estul Chinei, China este mult mai precaută: își limitează întotdeauna demonstrațiile de forță la est, în zona sa de predilecție, și cu siguranță nu se grăbește să își arate forța mai aproape de granițele vestice ale Rusiei.

Contestarea „ordinii” dictată de SUA

China și Rusia și-au intensificat manevrele comune în ultimele luni. Dar această apropiere datează de dinainte de începerea războiului din Ucraina.

Există un obiectiv foarte clar de a contesta ordinea mondială, așa cum a fost definită de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, și de a contesta preeminența Statelor Unite și a lumii occidentale.

„Acesta este un obiectiv fundamental al ambelor țări. Cu toate acestea, cred că eșecul Rusiei în Ucraina, cu care Beijingul nu dorește să fie asociat, determină China să reflecteze asupra mesajului pe care atât Beijingul, cât și Moscova îl transmit de ani de zile: Occidentul este pe punctul de a-și vedea puterea diminuându-se progresiv, în beneficiul unei așa-numite lumi multipolare, cu China ca principal concurent. Scăderea potențialului militar rusesc în Ucraina pune această viziune în așteptare”, spune Ulrich Bounat, citat de RFI.

„Acesta este, de asemenea, motivul pentru care, în timp ce în ultima vreme am asistat la o contestare destul de puternică a status quo-ului din jurul Taiwanului de către chinezi, această poziție a devenit mult mai diluată. Și acest lucru cu cât China are propriile probleme interne, cu gestionarea ieșirii din criza Covid-19.

Din punctul de vedere al Occidentului, aceste manevre confirmă, dacă mai era nevoie, că, din punct de vedere militar, există un parteneriat din ce în ce mai puternic, nu o alianță, pentru că China nu ajută Rusia în Ucraina, dar există un parteneriat care se consolidează. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care, din punctul de vedere al NATO, China este acum considerată un fel de adversar.

„Aceste manevre militare și navale adaugă încă o piatră la înțelegerea Occidentului că China și Rusia, fără a fi complet aliate, au decis să formeze un grup – cu alte câteva țări, în special Iranul – pentru a încerca să conteste ordinea stabilită.

Aceasta face ca Occidentul să conștientizeze, dacă mai era nevoie, că, în ciuda dificultăților sale economice actuale, China nu a renunțat în mod clar la încercarea de a contesta rolul său pe termen lung în lume și rolul occidentalilor”, spune Ulrich Bounat.

Ultimele stiri

  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Exit mobile version