AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Macron insistă privind „garanțiile” care trebuie oferite Moscovei. „O...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Macron insistă privind „garanțiile” care trebuie oferite Moscovei. „O pace durabilă împlică și Rusia”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Macron insistă privind „garanțiile” care trebuie oferite Moscovei. „O pace durabilă împlică și Rusia” / Foto: printscreen

Președintele Franței, Emmanuel Macron, este acuzat în mod regulat de unii dintre aliații săi că face prea mult caz de așteptările Moscovei într-o viitoare reglementare a conflictului din Ucraina.

Poziția sa a ridicat semne de întrebare în rândul unora dintre aliații săi, mai ales din Europa de Est. Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron și-a menținut marți, poziția cu privire la „garanțiile” de securitate care ar trebui oferite Rusiei în cazul în care ar avea loc negocieri de pace după războiul din Ucraina.

„O pace durabilă implică părțile, deci și Rusia”

„Ziua păcii va implica discuții. În primul rând pentru garanțiile pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar și pentru Rusia, ca parte la un tratat de armistițiu și de pace””, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu înregistrat luni și difuzat marți seară de canalele TF1 și LCI.

„Oricine îmi reproșează că mă proiectez pe un astfel de subiect ar trebui să-mi explice ce propune”, a adăugat președintele francez. „Ceea ce propun cei care refuză să se pregătească și să lucreze în acest sens este un război la scară largă. Va implica întregul continent”, a avertizat el, adăugând că este evident că este împotriva acestui lucru.

La începutul lunii decembrie, Macron și-a atras critici în Ucraina și în unele țări din Europa de Est, unii acuzându-l că este prea indulgent sau că face prea multe deschideri către Moscova, scrie Le Monde.

„Cineva vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și criminal”, a declarat pe Twitter secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksi Danilov, referindu-se la „diplomația covorului”.

Comentariile președintelui francez au fost criticate implicit și de șeful diplomației europene, Josep Borrell. Ieșirea din conflictul ucrainean se va face prin oferirea de „garanții de securitate pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că „pentru Rusia, vom vorbi despre asta mai târziu”.

Afirmând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu i-a comunicat niciodată lui sau miniștrilor săi că este supărat, președintele francez a adăugat că „nu se face un tratat de pace de unul singur” și că „o pace durabilă implică părțile, și deci și Rusia, în jurul mesei”.

author avatar
Tudor Borcea
193 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce garanții domnule? Russiei nu trebuie să i se dea garanții. Tratatul de pace trebuie făcut la Oașinton de către Bideu personal iar Putin trebuie să-l semneze ca primarii fără să-l citească. Rușii în frunte cu Putin nici nu trebuie să știe ce s-a semnat. Așa e corect politic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger