Cauta

Majoritatea acestei țări UE și NATO vrea ca Putin să câștige în Ucraina

Majoritatea acestei țări UE și NATO vrea ca Putin să câștige în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Mai mult de jumătate dintre slovaci ar saluta o victorie militară a Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri.

Sondajul reprezentativ intitulat „Ce mai faci, Slovacia?” a fost realizat de agențiile MNFORCE și Seesame și de Academia Slovacă de Științe.

O țară pro-rusă în Uniunea Europeană

Persoanele intervievate au trebuit să răspundă la sondaj folosind o scală de 10 puncte, conform căreia 1 înseamnă o victorie clară a Rusiei și 10 pentru Ucraina.

Aproximativ o cincime dintre respondenți au declarat că își doresc o victorie clară a Rusiei, iar mai mult de jumătate au declarat că sunt înclinați spre o victorie a Rusiei. Între timp, doar o treime au declarat că înclină spre Ucraina și doar 18% nu și-au exprimat nicio preferință.

Diviziunile sunt clar vizibile la nivel de partid. De exemplu, majoritatea covârșitoare a alegătorilor partidului SMER-SD al fostului prim-ministru Robert Fico se află de partea Rusiei, scrie Euractiv.

Fico este un oponent vocal al sancțiunilor antirusești și chiar a sărbătorit aniversarea revoltei naționale slovace cu ambasadorul rus. SMER-SD este în continuare membru al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

SUA și NATO, vinovate de războiul din Ucraina

În ceea ce privește diferențele geografice, doar populația din Bratislava are o majoritate de persoane care își doresc victoria Ucrainei. Slovacia a fost mult timp una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, alături de Bulgaria.

Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci aveau o opinie favorabilă despre președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, doar bulgarii aveau o părere mai bună despre Putin (75%).

În februarie 2022, înainte de invazia Ucrainai, 44% dintre slovaci dădeau vina pe NATO și SUA pentru tensiunile de la granițele ucrainene, în timp ce doar 33% dădeau vina pe Rusia.

În ceea ce privește aderarea la NATO, doar 45% au susținut-o în sondajul din 2021. Imediat după invazia în Ucraina, sprijinul pentru Alianță a crescut, dar a început să scadă din nou recent.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version