AcasăȘTIRI EXTERNEEconomia SUA, paralizată de o uriașă grevă feroviară. Pierderi de 2 miliarde...

Economia SUA, paralizată de o uriașă grevă feroviară. Pierderi de 2 miliarde de dolari pe zi /Prohodul politic al lui Biden?

Economia SUA, paralizată de o uriașă grevă feroviară. Pierderi de 2 miliarde de dolari pe zi /Prohodul politic al lui Biden? / Foto: printscreen

Guvernul SUA s-a reunit, miercuri, în încercarea să evite o uriașă grevă a lucrătorilor din sectorul feroviar al țării, care a determinat deja compania Amtrak să anuleze toate trenurile sale pe distanțe lungi și a ridicat temeri privind perturbarea pe scară largă a economiei.

Companiile implicate și cele două sindicate care îi reprezintă în principal pe mecanicii de locomotivă au fost convocate miercuri dimineață la o întâlnire la Ministerul Muncii. Aceștia fuseseră deja contactați de mai multe ori de președintele american Joe Biden sau de reprezentanții acestuia.

7.000 de trenuri oprite, pierderi de 2 miliarde pe zi

„Toate părțile trebuie să rămână la masa negocierilor, să negocieze cu bună credință pentru a rezolva problemele nerezolvate să ajungă la un acord”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un briefing.

„O închidere a sistemului nostru feroviar de marfă ar fi inacceptabilă pentru economia noastră, pentru poporul american și toate părțile trebuie să lucreze pentru a evita acest lucru”, a adăugat ea.

Deja, Amtrak a anunțat că a anulat toate călătoriile pe distanțe lungi pentru pasagerii săi începând de joi „pentru a evita posibilele perturbări pe traseu”. Aceasta îi va afecta în mod deosebit pe navetiști și pe călători

Federația care îi reprezintă pe patronii din sector a avertizat că, dacă greva va începe efectiv vineri la miezul nopții, va duce la oprirea a 7.000 de trenuri și ar putea costa 2 miliarde de dolari pe zi – o cifră care a fost citată și de Departamentul Transporturilor.

Experții spun că o grevă ar împiedica lanțul de aprovizionare deja tensionat al țării și ar duce din nou la creșterea inflației, scrie Daily Mail. „Costul va crește geometric cu cât greva durează mai mult”, a spus Patrick Anderson, de la Anderson Economic Group. „După o săptămână, veți vedea daune reale în economia SUA”. „Dacă ajungem la o grevă de o săptămână, ne aflăm pe un teritoriu neexplorat”, a adăugat el.

Companiile de transport de marfă au început de luni să ia măsuri pentru transportul materialelor periculoase. Cel mai mare sindicat agricol din Statele Unite a cerut miercuri Congresului să acționeze, afirmând că transportul de cereale cu camionul sau cu vaporul nu poate înlocui transportul feroviar.

Alte organizații locale de transport de pasageri, cum ar fi Virginia Railway Express, care leagă orașele din nordul Virginiei de capitala federală Washington, au avertizat că vor fi nevoite să suspende rutele la începutul grevei.

Biden, slăbit între șine

Greva l-ar putea slăbi  pe președintele  Joe Biden în perspectiva alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, în condițiile în care președintele își exprimă în mod regulat sprijinul pentru sindicate, dar trebuie să evite o criză economică într-un moment în care americanii se confruntă deja cu o inflație ridicată.

Liderii a zece dintre cele douăsprezece sindicate din industrie au ajuns deja la un acord în ultimele zile. Membrii a două dintre ele au ratificat deja acest acord, dar un alt sindicat, IAM District 19, a anunțat miercuri că cei 4.900 de membri ai săi au votat împotriva lui. Cu toate acestea, IAM District 19 a declarat că a fost de acord să reia discuțiile până la 29 septembrie.

Rămân cele două sindicate care îi reprezintă pe mecanicii de locomotivă, BLET și SMART-TD, care ar putea decide să intre în grevă vineri. Revendicările lor nu se referă atât la salarii, cât mai ales la modalitățile de acordare a concediilor de odihnă și de boală, angajații plângându-se că uneori trebuie să lucreze ore îndelungate din cauza lipsei de personal. Joe Biden numise deja în iulie un grup special pentru a facilita discuțiile și pentru a amâna posibilitatea unei greve.

author avatar
Tudor Borcea
735 afisari

8 COMENTARII

  1. Cand o sa pricepeti ca mosTagartza BideuRobinet nu conduce nimic,se pisa pe el in timp ce citeste de pe ecran.Cam la fel ca Ceausescu in ultimii ani de zile.Si cu el si fara el tot aia se intampla

  2. Aoleu! Nu se poate. Acolo nu se intmplă așa ceva. Bidon a reușit să facă o țară ca afară, după modelul triburilor africane. Lumea e fericită, o duce ca în paradis, cioroii si bulangii rule… E o provocare! Sigur Putin e de vină! Sau, poate, a dat Guvid-19 varianta feroviara in ei.

  3. Toata omenirea este impotriva Amerlicanilor cu exceptia pedofililor drogati de la Bruxelles

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger