Cauta

Israelul trage alarma: noul preşedinte al Iranului, „cel mai extremist” de până acum

Comunitatea internațională  ar trebui să aibă “mari îngrijorări” cu privire la alegerea lui Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului, a avertizat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat.

Raisi este „cel mai extremist” preşedinte pe care Iranul l-a avut până acum şi va “intensifica activităţile nucleare ale Iranului”.

Purtătorul de cuvânt l-a numit pe Raisi „măcelarul Teheranului”, ca referire la execuţiile în masă a mii de prizonieri politici în 1988.

Ebrahim Raisi va prelua funcţia în luna august. Este judecătorul principal al Iranului şi are viziuni ultra-conservatoare, iar SUA a impus sancţiuni în cazul său.

Preşedintele iranian este al doilea cel mai important om în stat, după Ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul şi Israelul duc de multă vreme un „război în umbră”, iar recent tensiunile au escaladat. Situaţia este complexă, însă una dintre marile probleme o reprezintă activitatea nucleară a Iranului.

Iranul învinuieşte Israelul pentru uciderea principalului cercetător, anul trecut, şi pentru un atac la una dintre uzinele de îmbogăţire a uraniului, în aprilie.Israelul nu crede că programul nuclear al Iranului este paşnic şi este convins că lucrează pentru a construi o armă nucleară, notează BBC.

În 2018, Donald Trump a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, și a reimpus sancțiunile economice paralizante. Administrația Biden încearcă acum să găsească o modalitate de a reveni la negocieri.

Ca răspuns la înăsprirea sancțiunilor, Iranul și-a intensificat activitățile nucleare și în prezent îmbogățește uraniul la cele mai înalt nivel de până acum.

Sâmbătă, Amnesty International a cerut anchetarea lui Ebrahim Raisi pentru “crime împotriva umanității”.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, Raisi  ar fi fost membru într-o „comisie a morţii”, care s-a aflat la  originea dispariţiilor forţate şi execuţiilor extrajudiciare comise în secret a mii de opozanţi reţinuţi în timp ce exercita funcţia de procuror adjunct al tribunalului revoluţionar din Teheran în 1988.

Ultimele stiri

  • Rareș Bogdan, despre situația PNL: „Astăzi, niciun sondaj nu ne mai coboară sub 25%”
  • Mihai Albu, diagnosticat cu cancer. Designerul a fost operat/Primul mesaj al fostei soții, Iulia Albu: „Este o luptă grea în care…”
  • Incident grav! Doi polițiști, împuşcaţi într-o secție de poliție din Paris – VIDEO
  • Trucul prin care românii pot să ajungă să păcălească automatele sistemului de reciclare și să ia bani şi pe sticle care nu sunt în program
  • UPDATE. Informații noi despre starea lui Florin Piersic/„Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”
  • Noi vești despre starea actorului Florin Piersic. Ministrul Sănătății: „Lucrul ăsta contează foarte mult”
  • Poza Zilei
  • Amiralul Horatio Nelson are de gând să elibereze Crimeea în doi timpi și trei mișcări
  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • Exit mobile version