AcasăȘTIRI EXTERNEInterconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, operaţional abia din toamnă!/Sofia primește gaze de la...

Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, operaţional abia din toamnă!/Sofia primește gaze de la Azerbaidjan prin punctul de livrare temporar Nea Mesimvria!

La ei, se poate: vecinii noştri primesc gaz ieftin din Azerbaidjan! Interconectorul Bulgaria-Grecia va fi operaţional abia în toamnă

Anunțat cu mare pompă, interconectorul de gaze naturale Bulgaria-Grecia rămâne tot o poveste frumoasă cu final necunoscut. Asta fiindcă mega-lucrarea asupra căreia Sofia a tot bătut monedă mai are de așteptat. Cât, nu putem spune cu exactitate, însă bulgarii se hazardează și zic că va fi gata undeva spre toamnă.

Totuși, în termeni reali, s-ar putea să se prelungească inaugurarea ICGB undeva spre primăvara lui 2023

Până atunci, Bulgaria va începe să primească gaze naturale în baza contractului cu Azerbaidjan tot prin punctul de livrare temporar Nea Mesimvria.

Interconectorul Bulgaria – Grecia nu e gata încă

Conform contractului semnat cu azerii, gazul (mai ieftin) importat de Sofia trebuia să intre în țară prin interconexiunea cu Grecia, un gazoduct așteptat deja de prea mult timp.

Această conexiune la gaz, însă, nu este încă pe deplin gata. Ca să mai liniștească apele și-așa agitate de pe piața energetică, Ministerul Energiei din Bulgaria asigură că „introducerea în exploatare comercială a interconexiunii Grecia-Bulgaria va fi finalizată pentru sezonul de încălzire care urmează, poate chiar mai devereme”. Dar acest „poate” spune multe despre seriozitatea cu care lucrează partea bulgară…

În acest moment, principalele activități de construcție au fost finalizate, iar primele teste cu cantități reale de gaze naturale pe direcția Stara Zagora-Komotini au fost finalizate și ele. În această lună, transferul de gaz urmează să fie testat și în sens invers.

Se aşteaptă validarea CE

Se așteaptă în continuare confirmarea de la Comisia Europeană cu privire la certificarea firmei de proiectare a interconectorului – ICGB, ca operator de transport independent, cerință obligatorie pentru exploatarea comercială a gazoductului, precum și alte câteva proceduri.

Termenul acestora este de obicei de 3 luni, dar se speră că el va putea fi scurtat datorită importanței gazoductului și a beneficiilor pe care le va avea pentru piața bulgară după punerea lui în funcțiune.

Altfel, Azerbaidjanul va furniza întregul volum al cantităților convenite cu Bulgargaz către punctul de livrare temporară Nea Mesimvria. Livrarea ar trebui să se reflecte în prețul gazului pe luna iulie.

În acest moment, depozitul de gaze din Chiren este plin cu puțin peste o treime – 34,5 la sută, iar în el sunt pompați 190 de milioane de metri cubi de gaz.

author avatar
Andrei Ștefan
354 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger