AcasăȘTIRI EXTERNEBulgaria a plafonat prețurile pentru energia termică și electrică pe perioada iernii

Bulgaria a plafonat prețurile pentru energia termică și electrică pe perioada iernii

Bulgaria a plafonat prețurile pentru energia termică și electrică pe perioada iernii

Parlamentarii bulgari au votat joi, 16 decembrie, pentru înghețarea prețurilor la energie electrică și încălzire pentru gospodării până la sfârșitul lunii martie, dând timp noii coaliții de guvernământ să elaboreze un plan pentru a proteja cea mai săracă națiune a Uniunii Europene de creșterea costurilor energiei.

Companiile de distribuție a energiei și analiștii energetici au condamnat această mișcare ca fiind populistă și au avertizat că ar putea distruge întregul sistem energetic.

Teama de facturi

În trecut, creșterea prețurilor la energie electrică a stârnit proteste de stradă în Bulgaria, unde multe gospodării se luptă adesea să plătească facturile de iarnă. Costurile ridicate ale energiei electrice au răsturnat cel de-al doilea guvern al fostului premier Boiko Borisov în 2013, scrie Reuters.

„O creștere șocantă a prețurilor ar putea duce numeroase gospodării în pragul sărăciei (…) Interesele furnizorilor și ale consumatorilor ar trebui echilibrate”, a declarat Radoslav Ribarski, unul dintre legiutorii care au susținut măsura.

Moratoriul va împiedica autoritatea independentă de reglementare a sectorului energetic să crească prețurile la electricitate cu 11,5% și ale celor la încălzire cu 30%, după cum aceasta propusese pentru a le alinia cu valorile reale de pe piață.

Învestit la începutul acestei săptămâni, noul premier Kiril Petkov, a salutat adoptarea legii și a afirmat că prețurile reglementate vor crește doar după ce vor fi luate toate măsurile care ar putea limita costurile pentru furnizori.

„Este un semnal foarte important și clar că, fără o analiză serioasă a sistemului energetic, costurile suplimentare nu pot fi transferate asupra consumatorilor”, a afirmat acesta.

author avatar
Tudor Borcea
295 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai daca nu consumatorii trebuie sa supprte cresterile de preturi la energie, atunci cine sa le suporte, furnizorii? Daca faci asta ii bagi direct in faliment, pentru ca nu e vorba de o scadere de profit, ci de pierderi de peste 50% din cifra de afaceri. Trebuie mers la cauze daca se doreste rezolvarea problemei.

  2. Tot sistemul energetic e facut de pensionarii de acum si a fost preluat de jegurile securiste,de ce sa triplezi preturile la Kw [ daca apa curge in hidrocentalele facute de actualii pensionari pe care ii tin jigodiile in frig] fara sa o platesti cuiva !

  3. In politica,administratie si afaceri avem cei mai multi borfasi [ hoti ] pe metrul patrat din europa !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger