AcasăȘTIRI EXTERNEComisarul salută grantul pentru proiectul Facilitatea Conectarea Europei- extinderea stocării de gaze...

Comisarul salută grantul pentru proiectul Facilitatea Conectarea Europei- extinderea stocării de gaze în Bulgaria

Comisarul salută grantul pentru proiectul Facilitatea Conectarea Europei- extinderea stocării de gaze în Bulgaria (sursa foto: Twitter/Kadri Simson)

În agenda Consiliului Energetic de astăzi de la Luxemburg, comisarul pentru energie Kadri Simson a salutat acordarea de grant pentru finanțarea unui proiect bulgar de interes comun (PCI) pentru o instalație subterană de stocare a gazelor. Sunt prezenți reprezentantul permanent adjunct al Bulgariei la Comisie, Ivanka Tasheva, și Directorul Executiv al Bulgartransgaz EAD, domnul Vladimir Malinov.

Proiectul va beneficia de un grant pentru energie al Facilității Conectarea Europei (CEF) de aproape 78 de milioane de euro către Bulgartransgaz EAD pentru extinderea depozitului subteran de gaz Chiren din Bulgaria.

Comisarul Simson a spus:
Salut acest proiect, care este mai important ca niciodată pentru sprijinirea rezilienței infrastructurii de gaze din Europa de Sud-Est. Stocarea de gaze Chiren va ajuta Bulgaria și întreaga regiune să reziste amenințărilor la adresa furnizării de gaze din partea Rusiei.
Finanțarea UE este esențială pentru a da un impuls unor astfel de proiecte cheie de infrastructură.

PCI va crește capacitatea de stocare a singurei instalații de stocare a gazelor naturale din Bulgaria la 1 miliard de metri cubi. Împreună cu finalizarea cu succes a unui alt PCI care vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de transport bulgar și cofinanțat de CEF-Energy (27,18 milioane EUR), Bulgaria își va consolida rezistența în furnizarea de gaze. Împreună, aceste proiecte vor spori interconectarea cu țările vecine și vor adapta regiunea la noile realități ale pieței.

Sprijinul total al CEF acordat celor două proiecte depășește 106 milioane EUR. Sprijinul Uniunii Europene acordat proiectului va contribui direct la securitatea aprovizionării cu gaze a țării și a întregii regiuni din Europa de Sud-Est, precum și la o piață energetică bine interconectată și competitivă.

author avatar
Andrei Coman
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger