Cauta

Germania propune renunțarea la principiul unanimității în UE! Consecințele pot fi teribile

olaf scholz

Când ar trebui să intre în Schengen România şi Bulgaria, după părerea cancelarului Olaf Scholz

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cere reforme UE pentru a permite o aderare mai ușoară la bloc a statelor-candidate.

Oficialul a spus că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de o „extindere a clubului” și să-și modernizeze structurile și felul în care ia decizii.

Olaf Scholz propune ca aderarea la UE să se facă mai ușor

El a mai spus că speră să-şi prezinte propunerile la summitul UE de la sfârşitul săptămânii viitoare, potrivit sueddeutsche.de.

„Pentru a face acest lucru, trebuie să își modernizeze structurile și procesele de luare a deciziilor. Nu va fi întotdeauna posibil să se decidă în unanimitate asupra a tot ceea ce trebuie să fie decis în unanimitate astăzi” – Olaf scholz

Liderii celor 27 de state membre urmează să decidă în cadrul reuniunii dacă le vor acorda statutul de ţară candidată Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova. Decizia urmează să fie luată la o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată, o opinie sprijinită de Scholz.

De asemenea, Scholz s-a exprimat clar în favoarea acestui lucru în timpul vizitei sale la Kiev de joia trecută.

Statutul de candidat poate fi acordat doar cu vot unanim. În UE au existat discuții despre relaxarea principiului unanimității de multă vreme. Problema: șefii de stat și de guvern ar trebui să decidă în unanimitate asupra unei reforme corespunzătoare. În urmă cu o săptămână, Parlamentul European a cerut statelor UE să convină asupra unei convenții constituționale pentru reforme cuprinzătoare ale UE. Parlamentul solicită abandonarea principiului unanimității în aproape toate domeniile politice.

Scholz vrea negocieri cu Albania și Macedonia de Nord

Scholz a cerut UE să ia decizia privind statutul de candidat al Ucrainei într-un „spirit de unitate”. „Este clar că drumul către UE nu va fi ușor, dar că multe cerințe trebuie să fie îndeplinite de fiecare candidat care dorește să pornească pe această cale”, a mai subliniat Scholz. „Asta se aplică statului de drept și democrației, dar și tuturor celorlalte reguli pe care ni le-am dat unul altuia în Europa”.

Cancelarul speră, de asemenea, că summitul va da un impuls statelor din Balcanii de Vest, care de aproape două decenii așteaptă aderarea la UE.

„Trebuie să arătăm țărilor din Balcanii de Vest că suntem serioși. Albania și Macedonia de Nord îndeplinesc toate cerințele pentru începerea negocierilor concrete privind aderarea la UE – ar trebui să înceapă acum”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version