Cauta

Gazele din Rusia curg către Europa. Amenințările lui Putin n-au speriat pe nimeni!

gazele gazprom

Gazele din Rusia curg către Europa. Amenințările lui Putin n-au speriat pe nimeni!

Președintele rus Vladimir Putin a încercat să crească presiunea asupra cumpărătorilor străini de gaze naturale, spunând țărilor așa-zise neprietenoase să plătească în ruble începând de vineri, 1 aprilie, sau să li se întrerupă aprovizionarea.

Poate, în mod surprinzător, totuși, liderii Germaniei și Italiei par nederanjați de retorica lui Putin, transmite CNBC. Clienții europeni nu vor fi legați de noul mecanism al Kremlinului și pot, în schimb, să continue să plătească pentru gazul rusesc în euro sau dolari, cred ei.

Putin a emis joi un decret prin care insistă că toți cumpărătorii străini de gaz rusesc trebuie să plătească în ruble începând de vineri prin deschiderea unui cont bancar rusesc sau să li se anuleze contractele de livrări.

Putin a cerut plata în ruble

Președintele Rusiei a cerut în repetate rânduri ca țările așa-zise neprietenoase să schimbe moneda pentru gazul rusesc, țintindu-i pe cei din spatele sancțiunilor economice grele menite să izoleze Rusia din cauza invaziei în Ucraina.

Putin a spus că toate contractele existente vor fi oprite dacă acești termeni nu vor fi respectați începând de vineri. „Dacă aceste plăți nu sunt efectuate, vom considera că este o neîndeplinire de către cumpărător a obligațiilor sale cu toate consecințele care decurg”, a declarat președintele rus.

Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc din Europa, a declarat că decretul lui Putin echivalează cu „șantaj politic”, în timp ce SUA au spus că măsura arată „disperarea” financiară din partea Kremlinului.

În loc să stârnească panica la Berlin și Roma, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi cred că decretul nu se aplică lor.

Gazprom va furniza gaze prin Ucraina

Gigantul rusesc al gazelor controlate de stat, Gazprom, a declarat vineri că va continua să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților, care au scăzut foarte puţin în comparaţie cu cererile de joi, potrivit Reuters.

Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care transportă gaze ruseşti în statele europene – Nord Stream 1 prin Marea Baltică şi în Slovacia, prin Ucraina.

Direcţia fluxurilor către cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa care trece prin Belarus, a fost schimbată. Gazele sunt transportate acum din Germania în Polonia, însă doar ocazional.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Exit mobile version