Cauta

Fără gaz rusesc în 2023, criza energetică din Europa va fi și mai gravă. Avertismentul Qatarului pentru Bruxelles

Fără gaz rusesc în 2023, criza energetică din Europa va fi și mai gravă. Avertismentul Qatarului pentru Bruxelles / Foto: printscreen

Dacă Europa ar înceta să mai primească gaz rusesc anul viitor, criza energetică ar deveni și mai gravă decât este în acest an, a declarat ministrul  Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi.

„Pentru că depozitele sunt pline acum, iarna va fi bine. Cu toate acestea, refacerea rezervelor anul viitor va fi o problemă”, a estimat oficialul qatarez.

Resursele regenerabile nu sunt fezabile

Saad al-Kaabi prezice că aceste probleme ar putea dura chiar până în 2025. Numeroase țări europene discută cu Qatarul despre furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL), din care țara din Orientul Mijlociu este cel mai mare exportator mondial. Cu toate acestea, o mare parte din această cantitate este destinată Asiei prin contracte pe termen lung.

Anul trecut, aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz au fost transportați din Rusia către țările europene. Pentru a înlocui această cantitate, ar fi nevoie de 112 milioane de tone de GNL pe an, aproape o treime din cantitatea disponibilă anual.

Cu toate acestea, Qatar nu este în măsură să își mărească producția în următorii ani. Abia în 2025 va fi din nou disponibil mai mult gaz, atunci când un nou proiect va începe producția. Apoi, în 2027, va fi disponibilă o cantitate și mai importantă.

Pentru Al-Kaabi, discuțiile actuale despre eliminarea completă a gazului și utilizarea în schimb a surselor regenerabile de energie nu sunt utile. „Investitorii în sectorul gazier au în vedere 25, 30, 40 de ani pentru a-și recupera banii. Dacă guvernele nu sprijină acest lucru, va fi dificil pentru investitori să intervină”, scrie La Libre.

În ultimele luni, Europa a cheltuit mulți bani pentru a-și umple rezervele de gaze. A făcut acest lucru prin cumpărarea de GNL de pe piața liberă, ceea ce a dus la o creștere bruscă a prețurilor. Prin urmare, Europa a devenit o regiune căutată de vânzătorii de GNL pentru a-și trimite navele-cisternă.

Totuși, deoarece stocurile sunt acum pline, aceste nave nu mai pot descărca încărcăturile, relatează ziarul economic german Handelsblatt. Peste 35 de nave așteaptă în largul coastei spaniole a Mediteranei. Riscul este ca aceste nave să decidă să se mute în altă regiune, cum ar fi Asia.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Exit mobile version