Cauta

Experimente progresiste cu justiția. 55 de magistrați intră de bunăvoie în pușcărie

Experimente progresiste cu justiția. 55 de magistrați intră de bunăvoie în pușcărie / Foto: printscreen

Judecători trimiși în închisoare pentru a înțelege mai bine viața deținuților. Belgia încearcă un experiment neobișnuit: 55 de magistrați voluntari au fost închiși într-un penitenciar din zona Bruxelles-ului pentru a „experimenta condițiile de detenție”până duminică, a anunțat ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, într-un comunicat.

Magistrații au sosit sâmbătă la ora 9.00 în noua închisoare Haren, o nouă unitate cu o capacitate de 1.190 de deținuți care urmează să fie inaugurată la 30 septembrie, a precizat o purtătoare de cuvânt a administrației penitenciare.

O încarcerare „realistă”: fără telefoane, program de deținuți

Aceștia au fost tratați ca niște adevărați deținuți până când operațiunea s-a încheiat, duminică, la ora 16.00, a precizat ea.

„Magistrații știu, în mod evident, cum funcționează lucrurile într-o închisoare, dar faptul de a le experimenta ei înșiși le oferă o oportunitate unică care îi poate ajuta să pronunțe sentințe în deplină cunoștință de cauză”, a declarat ministrul federal Vincent Van Quickenborne, citat în comunicat.

Operațiunea va permite, de asemenea, personalului penitenciarului să se pregătească pentru deschiderea viitoare a acestui nou tip de instituție „cu unități de locuit mici și o abordare modernă”, a adăugat oficialul flamand, membru al partidului liberal Open Vld.

„Magistrații participanți – judecători penali, judecători de instrucție, procurori (…) – s-au oferit voluntari. Aceștia (…) vor trebui să urmeze ordinele și instrucțiunile personalului închisorii. Scopul este de a face ca încarcerarea să fie cât mai realistă posibil”, se arată în declarație, scrie Le Parisien.

„Nu vor putea să își folosească telefoanele mobile, dar vor putea primi vizite din partea familiei, la fel ca deținuții adevărați. Magistrații urmează programul zilnic normal al deținuților, mănâncă aceleași mese și au aceleași activități obligatorii. Printre altele, aceștia vor fi angajați în bucătărie și la spălătorie. La ora 22.00 se dă stingerea”, a precizat ministerul.

În cazul în care „le este greu să facă față șederii în închisoare” sau din orice alt motiv, magistrații au căpătat posibilitatea de a întrerupe experiența în orice moment. „Această imersiune în universul carceral le oferă magistraților care condamnă persoane la închisoare posibilitatea de a experimenta ce înseamnă să fii privat de libertate”, a explicat Rudy Van de Voorde, directorul general al Serviciului penitenciar.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version