Cauta

Erdogan joacă strâmtorile Bosfor și Dardanele la ruleta rusească

Recep Tayyip Erdogan știe că, deși Turcia are a doua armată din NATO (ca număr de soldați), forța sa militară nu este una de Liga Campionilor. Vrea acolo, vrea la masa unde stau Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Xi Jinping, Boris Johnson și Joe Biden, dar nu poate părăsi anticamera în care este. Drept pentru care, se agață de orice eveniment în speranța unei mutări care să-l promoveze lângă „bombardierii” lumii. Asta face acum în regiune, pe chestiunea „Ucraina” – Erdogan joacă Strâmtorile Bosfor și Dardanele la ruleta rusească.

Legătura între strâmtorile care leagă Marea Neagră de Mediterana și conflictul din Donbas ține de interesul pe care-l au rușii în Siria, după cum scriam în articolul Estul Ucrainei și echilibrul puterii în Marea Neagră.

Scenariul 1. NATO în avantaj, Turcia blochează strâmtorile

Când Erdogan vorbește despre o posibilă denunțare unilaterală a Convenției de la Montreaux (care limitează accesul navelor militare în Marea Neagră, printre altele), de fapt, „Sultanul” nu face altceva decât să pună presiune pe eforturile Rusiei de a apăra Crimeea. Ce beneficii s-ar obține prin retragerea Turciei din acest tratat? Sunt câteva și nu numai Ankara urmărește asta, ci mai ales NATO!

Deocamdată, Turcia va aștepta și va evalua răspunsul său în funcție de cum evoluează ostilitățile. Membră NATO, Turcia este obligată prin tratat să intervină, dacă i se cere, dar Ucraina nu este în Alianță și, prin urmare, Ankara nu are nicio obligație (în temeiul articolului 5) să apere Kievul.

Scenariul 2. Rusia în avantaj, Turcia păstrează status quo-ul Convenției de la Montreaux

După cum vedem, Recep Tayyip Erdogan joacă la ruleta rusească strâmtorile Bosfor și Dardanele. În ceea ce privește controlul asupra Mării Negre, Turcia deține toate cărțile, iar Rusia este perfect conștientă de asta.

Pentru Moscova, situația din prezent este o sabie cu două tăișuri. Presupunând că Turcia rămâne un aliat (sau un jucător neutru), atunci Rusia știe că Ankara va limita sever capacitatea oricărei puteri străine de a trimite nave militare în Marea Neagră.. Însă, dacă Erdogan devine un actor beligerant în ipoteticul război cu Ucraina (și/ sau NATO), atunci Federația Rusă primește șah. Și este forțată să ia măsuri. Decisive, dar mai ales copleșitoare. Și, cumva, Rusia tot va trebui să găsească o cale de a trece prin Bosfor și Dardanele, altfel își va lua adio de la accesul în Marea Mediterană. Iar acolo sunt cele două porturi din Siria, Tartus și Latakya, pe care le controlează și în care este staționată flota rusă din Mediterana.

Ce vedem este un Erdogan care a fost extrem de atent în declarațiile sale publice cu privire la situația din Ucraina. În timp ce l-a primit într-o vizită oficială pe Volodimir Zelensky și și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei (inclusiv Crimeea!), el a avut grijă să spună că în continuare vede în Acordul de la Minsk un mecanism pentru a rezolva problema! Iată că, adesea, declarațiile publice sunt destul de diferite față de discuțiile care se poartă în spatele ușilor închise.

Ultimele stiri

  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Exit mobile version