Cauta

Economia globală: motorul e pornit, dar scos din viteză

Încetinire în China și Statele Unite, încetinirea bruscă a creșterii  economiei globale. Omicron, inflația și creșterea ratei dobânzii sunt  nori care întunecă orizontul economic la începutul anului 2022, a avertizat Fondul Monetar Internațional.

În 2023, PIB-ul global ar urma să crească cu 3,8%, o îmbunătăţire de 0,2 puncte procentuale faţă de precedenta previziune, dar creşterea cumulată pentru 2022 şi 2023 încă va fi cu 0,3 puncte mai scăzută decât s-a estimat anterior.

Inflația ar trebui să crească în medie anul acesta în economiile avansate la 3,9% (+1,6 puncte) și în economiile emergente și în curs de dezvoltare la 5,9% (+1 punct), înainte de a încetini în 2023.

Previziunile de creștere au fost revizuite în scădere pentru marea majoritate a țărilor. Singurele regiuni (Orientul Mijlociu și Asia Centrală) și o mână de economii –  India, Japonia și Argentina –  fac excepții.

Încetinirea creșterii globale este „în esență” consecința expansiunii mai puțin viguroase în Statele Unite și China: respectiv +4% (-1,2 puncte) și +4,8% (-0,8 puncte) așteptate în acest an, spune FMI.

În cazul celei mai mari economii din lume, Fondul a eliminat din proiecțiile sale beneficiile pe care le-ar putea aduce planul „Build Back Better” al lui Joe Biden. Acesta prevede aproximativ 1,8 trilioane de dolari în cheltuieli sociale, dar este blocat în prezent în Congres.

China se confruntă cu o scădere a sectorului imobiliar și cu un consum intern mai slab legat de măsurile draconice care vizează limitarea  variantei covid Omicron.

Întreruperea aprovizionării au condus la previziuni mai scăzute în alte părți ale lumii, cum ar fi în Germania (+3,8%, -0,8 puncte), principala economie a zonei euro a cărei proiecție de creștere este acum de 3,9% (-0,4 puncte).

În ansamblu, redresarea continuă, dar divergențele dintre țări persistă: în timp ce economiile avansate ar trebui să revină la tendința lor pre-pandemică în acest an, nu este exclus ca mai multe piețe emergente și economii în curs de dezvoltare să sufere o recesiune pe termen mediu.

În același timp, inflația mai mare în Statele Unite ar putea duce la o înăsprire monetară mult mai agresivă.

Deocamdată, FMI presupune trei majorări ale dobânzilor în acest an și trei anul viitor. Dacă Fed le-ar crește mai rapid și mai puternic, țările emergente și în curs de dezvoltare, a căror datorie este exprimată în dolari, ar fi direct afectate.

Instituția de la Washington observă, de asemenea, „tensiuni geopolitice în creștere”, inclusiv conflictul dintre Rusia și Ucraina, care ar putea alimenta și mai mult creșterea prețurilor la energie.

Ca să nu mai vorbim de posibilitatea ca variante mai periculoase decât Omicron să apară.

Pandemia ar urma să aibă ca rezultat pierderi economice cumulate de 13.8 trilioane de dolari până în 2024.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version