Cauta

După SUA, UE iese la atac. Primele sancțiuni europene împotriva Chinei, după 32 de ani

După SUA, UE iese la atac. Primele sancțiuni europene împotriva Chinei, după 32 de ani

Statele membre ale UE fost de acord să sancționeze China pentru încălcările drepturilor omului comise împotriva minorității musulmane uigure din provincia Xinjiang. Patru persoane și o entitate vor fi incluse pe lista sancțiunilor europene.

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au convenit, miercuri, să sancționeze mai mulți oficiali chinezi pentru abuzuri ale drepturilor omului împotriva minorității musulmane uigure, potrivit unor surse diplomatice.

Acestea sunt primele sancțiuni europene împotriva Chinei de la un embargou asupra armelor decretat în 1989, după reprimarea sângeroasă a mișcării democratice din Piața Tiananmen.

Ambasadorii celor douăzeci și șapte au aprobat măsurile interdicțiile de viză și înghețarea activelor împotriva a patru oficiali chinezi și a unei entități chineze, ale căror nume vor fi făcute publice după validarea acestor măsuri la nivelul miniștrilor de Externe, la 22 martie.

„Acestea sunt măsuri restrictive adoptate împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului”, a spus un diplomat european. Oficialii chinezi sancționați sunt acuzați că au încălcat drepturile minorității musulmane uigure, au precizat diplomații. Embargoul asupra armelor,  decretat în iunie 1989, este încă în vigoare.

Cel puțin un milion de uiguri, în lagăre de „reeducare”

Activiștii pentru drepturile omului și experții ONU estimează că cel puțin un milion de uiguri sunt deținuți în lagărele de „reeducare din provicia Xinjiang, în vestul Chinei, unde sunt supuși muncii forțate, torturii și campaniilor de sterilizare.

SUA și Canada au mers mai departe, numind felul cum este tratată minoritatea uigură de către statul chinez drept „genocid”. Ulterior, Parlamentul Olandei a adoptat aceeași definiție

China: Cerem UE să se gândească de două ori

Beijingul neagă orice încălcare a drepturilor omului în provincia Xinjiang și susține că aceste „tabere” oferă „instruire pentru populațiile locale” și luptă împotriva „extremismului”.

Misiunea chineză în UE a reacționat pe Twitter postând   nou remarci făcute marți de ambasadorul său, Zhang Ming, potrivit cărora China nu își va schimba politica în Xinjiang.

„Sancțiunile sunt o sursă de confruntare”, a scris reprezentanța chineză. „Vrem dialog, nu confruntare. Cerem UE să se gândească de două ori. Dacă unii persistă în confruntare, nu vom da înapoi pentru că nu avem altă opțiune decât să ne onorăm responsabilitățile față de popor”.

Ultimele stiri

  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Exit mobile version