AcasăȘTIRI EXTERNEEchipa lui Biden trece la atac: SUA vor folosi represalii în fața...

Echipa lui Biden trece la atac: SUA vor folosi represalii în fața agresiunii Chinei

Echipa lui Biden trece la atac: SUA vor folosi represalii în fața agresiunii Chinei/ Foto: Facebook

Șeful diplomației SUA, care s-a aflat, marți, la Tokyo, în cadrul primului său turneu în Asia, a avertizat China împotriva utilizării „constrângerii și agresivității” sub rezerva unor represalii din partea Statelor Unite. Antony Blinken, care va fi miercuri la Seul, urmează să se întâlnească, joi, cu oficialii chinezi, în Alaska.

Antony Blinken a avertizat  China, marți,împotriva utilizării „constrângerii și agresivității”, deoarece secretarul de stat al SUA intenționează să profite de prima sa călătorie internațională pentru a consolida alianțele Statele Unite în Asia, pentru a contracara influența Chinei.

Revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Est și de Sud contribuie la sporirea tensiunilor în relațiile sino-americane și, în egală măsură, reprezintă o preocupare majoră pentru Japonia.

„Vom riposta dacă este necesar atunci când China va folosi constrângerea și agresiunea pentru a-și atinge scopurile”, a spus șeful diplomației americane.

Vizita la Tokyo, apoi la Seul, miercuri, a secretarului american de Stat, alături de secretarul Apărării, Lloyd Austin, marchează prima vizită în străinătate a unor înalți reprezentanți ai administrației președintelui Joe Biden și vine după o întâlnire virtuală, săptămâna trecută, a „Quadu-lui” (dialogul de securitate cvadrilateral între liderii Statelor Unite, Japoniei, Australiei și Indiei).

Într-o declarație comună cu omologii lor japonezi Toshimitsu Motegi și Nobuo Kishi, Antony Blinken și Lloyd Austin au recunoscut că „comportamentul Chinei, când este incompatibil cu ordinea internațională existentă, prezintă provocări politice, economice, militare. Și tehnologice pentru Alianță și pentru comunitatea internațională”.

Washington și Bejing, întâlnire glacială la Anchorage

Aceste declarații vin înainte de o întâlnire programată joi în Alaska, care va marca prima întâlnire între oficialii din administrația Biden și omologii lor chinezi pentru a discuta relațiile dintre cele două mari puteri mondiale.

Discuțiile din orașul Anchorage între Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pe de o parte, și înaltul oficial chinez Yang Jiechi și ministrul de Externe Wang Yi, pe de altă parte, reprezintă „o primă discuție pentru a ne înțelege interesele, intențiile și prioritățile”, a declarat marți un oficial american.

SUA: Vom fi fermi în spatele ușilor închise

„Există uneori sentimentul, percepția sau poate speranța, la Beijing, că mesajul nostru public este diferit de mesajul nostru privat și credem că este foarte important să risipim ideea foarte repede”, a spus sursa citată, scrie France 24.

Oficialul a dat asigurări că diplomații americani vor fi la fel de fermi în spatele ușilor închise ale reuniunilor ca și în declarațiile lor recente despre „profundele lor îngrijorări” cu privire la represiunea musulmanilor uiguri din China, descrisă ca „genocid” de Washington, autonomia Hong Kongului „coerciția economică” suferită de vecinii Chinei, precum și la „activitățile chineze din ce în ce mai agresive în strâmtoarea Taiwan”.

Cu toate acestea, administrația Biden asigură că nu dorește să intre în negocieri detaliate în această etapă și, prin urmare, nu așteaptă anunțuri imediate. Mai mult, nu va exista nici o declarație comună la sfârșitul întâlnirii de la Anchorage.

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger