Cauta

„Convoiul libertății”. Protestele anti-vaccin continuă în Canada la -30 de grade (FOTO/VIDEO)

„Convoiul libertății”. Protestele anti-vaccin continuă în Canada la -30 de grade (FOTO/VIDEO)

Ottawa, Toronto, Quebec: opozanții măsurilor sanitare din Canada, dintre care unii au ocupat centrul capitalei federale timp de o săptămână, s-au adunat din nou, sâmbătă, pentru a cere ridicarea restricțiilor, în special a vaccinării.

Acest protest, inițiată de o mișcare a șoferilor de camion în vestul țării, s-a transformat într-o ocupație a capitalei Ottawa: timp de opt zile, străzile din fața Parlamentului și de sub birourile premierului Justin Trudeau au fost ocupate de zeci de camioane și demonstranţi.

🔴LIVE Ottawa - RAW Footage: Freedom Convoy 2022 Day 9 - Parliament Hill - Saturday February 5 pt 4

Poliția: „O demonstrație ilegală și inacceptabilă”

Pe un frig polar, cu temperaturi prognozate până la -30°C, protestatarii din capitală s-au adunat în jurul focurilor de tabără, fluturând steaguri canadiene și pancarte, într-o atmosferă mai festivă decât sâmbăta trecută, unde au fost observate steaguri naziste.

🔴LIVE Ottawa - RAW Footage: Freedom Convoy 2022 Day 9 - Parliament Hill - Saturday February 5 pt 2

Unii au început să înființeze adăposturi improvizate și au promis să nu se miște până când restricțiile nu vor fi ridicate.

Până la 2.000 de oameni s-ar putea alătura camionagiilor deja prezenți pe străzile din Ottawa, potrivit poliției, care se aștepta și la o mie de contra-manifestanți.

Freedom Truckers Convoy 2022 Live Feb 5

Vineri, pentru prima dată, poliția a ridicat tonul, promițând „încheierea acestei demonstrații ilegale și inacceptabile”, potrivit șefului poliției, Peter Sloly, fără a oferi însă un calendar precis.

În ciuda exasperarii locuitorilor din Ottawa, guvernul a exclus posibilitatea de a trimite armata pentru a îndepărta demonstranții.

Protests against COVID-19 mandates draw thousands in Calgary

Doug Ford, premierul provinciei Ontario a cerut din nou manifestanților să părăsească Ottawa, denunțând o situație „inacceptabilă” – o petiție în acest sens a adunat vineri după-amiază aproape 40.000 de semnături.

Deocamdată, nici un apel nu a inversat încă hotărârea manifestanților, mobilizați inițial împotriva obligației de vaccinare pentru șoferii de camion care trec granița dintre Canada și Statele Unite.

Protestatarii: „E vorba de libertatea noastră”

„Le vom face față atâta timp cât este nevoie pentru a scăpa de restricții”, a declarat Jim Torma, unul dintre coordonatorii protestului, scrie France 24.

Edmonton truck convoy protests COVID-19 restrictions

„Chestiunea nu este aceea a vaccinului, ci a libertății noastre”, a explicat Kimberly Ball, care a călătorit cinci ore pentru a veni să demonstreze împreună cu soțul ei.

„Este foarte, foarte greu. (…) Câțiva oameni pe care îi cunoaștem, prieteni, și-au pierdut locul de muncă din cauza acestor obligații de vaccinare”, regretă ea.

Mișcarea este susținută în special de miliardarul Elon Musk și de fostul președinte american Donald Trump care a spus că premierul Justin Trudeau este „un nebun de extremă stângă care a distrus Canada”.

„O insurecție națională”

Proteste similare au avut loc sâmbătă în sudul Albertei (vest) și în Calgary și în orașele Winnipeg (centru), Quebec și Toronto, unde un bărbat a fost acuzat de agresiune după ce a aruncat o fumigenă într-o mulțime. În Winnipeg, un automobilist a fost arestat după ce i-a atacat pe protestatari cu vehiculul său. Patru protestatari au primit îngrijiri medicale pentru răni ușoare, a spus poliția.

Poliția din Toronto a închis vineri unele drumuri din centrul orașului, într-un efort de a minimiza întreruperile care ar putea afecta accesul la serviciile de urgență și la spitale.

Într-o reuniune de urgență, sâmbătă seara, la Ottawa, șeful poliției Peter Sloly a cerut „resurse suplimentare” pentru a pune capăt a ceea ce Diane Deans, membru al Consiliului Local, a numit un „asediu al capitalei”.

„Acest grup este o amenințare pentru democrația noastră”, a spus Deans. „Ceea ce vedem este mai grav decât o problemă a orașului Ottawa, este o insurecție națională. Este o nebunie”, a spus ea.

La Toronto, primarul John Tory i-a spus că speră la o demonstrație „respectuoasă și pașnică”.

Finanțatorii, căutați de poliție

Autoritățile canadiene sunt acum interesate de cei care „finanțează și permit această demonstrație ilegală și dăunătoare”, a spus șeful poliției din Ottawa.

O campanie de crowdfunding a strâns peste 10 milioane de dolari canadieni (6,8 milioane de euro) pentru protestatari, dar platforma GoFundMe a retras banii pe motiv că nu au fost respectate condițiile de utilizare și a indicat că fondurile rămase vor fi redistribuite. către organizații de caritate.

Chiar dacă mobilizarea camionagfiilor este susținută doar de o minoritate de canadieni (32% conform unui sondaj recent), aceasta reprezintă totuși un segment mai mare al populației decât cei 10% dintre adulții canadieni nevaccinati.

Ultimele stiri

  • Angajații statului ies să protesteze joi, în Piața Victoriei
  • Franța a lansat racheta nucleară! Care îi este destinația?
  • Publicarea Anunțurilor cu Fonduri Europene: Oportunități și Reglementări
  • Alege ce citești
  • Moby Dick l-a înghițit pe Marele Arhitect cât ai zice pește
  • Ciolacu, Erdogan și o „țeapă” de 1 miliard de dolari
  • România, în pericol de blackout. Autoritățile sunt în campanie electorală
  • Green Deal rămâne fără materii prime. Bătălie cruntă pentru rezervele anemice de litiu și grafit
  • Imagini înspăimântătoare! Femeie atacată din senin, pe o stradă din Capitală/Un tânăr de 25 de ani, reținut – VIDEO
  • Majorări salariale doar pentru ministere și Guvern. Polițiștii, fentați din nou
  • Exit mobile version