Cauta

Erdogan a dat ordinul! Ce se întâmplă cu icoanele de la Hagia Sofia. Nimeni n-a mai îndrăznit să facă asta în istorie!

Hagia Sofia

Guvernul de la Ankara a decis să acopere icoanele creștine din interiorul Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în timpul rugăciunilor musulmane. Planurile sale de a acoperi imaginile religioase a stârnit însă controverse în rândul creștinilor, potrivit presei internaționale.

Declarația vine la câteva zile după ce Ankara a transformat monumentul istoric dintr-un muzeu într-o moschee. Presa din Turcia, citată de aljazeera.com, scrie că primele rugăciuni vor avea loc în maximum două săptămâni. În acest sens s-a hotărât ca picturile și frescele să fie acoperite de perdele sau lasere în timpul rugăciunilor musulmane, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării din Turcia (Partidul AK).

Icoanele creștine vor fi descoperite în afara rugăciunilor. Ayasofya va fi deschisă turiștilor și ca moschee, exact ca vecina ei din centrul istoric, Moscheea Albastră, construită în 1609 de către Sultanul Ahmet I.

Hagia Sofia nu mai era lăcaș de cult de aproape 90 de ani

Săptămâna trecută, Instanța Supremă din Turcia a decis ca Hagia Sofia să redevină moschee, după ce în 1934 fusese transformată în muzeu. Această mișcare a atras critici internaționale, inclusiv din Grecia, Statele Unite și Rusia, precum și din partea UNESCO, care examinează statutul de patrimoniu mondial al structurii.

Construcția este parte a centrului istoric al Istanbulului și patrimoniu UNESCO, care avertizase Turcia în privința transformării arbitrare și încurajase la dialog înainte de luarea unei decizii. Un stat nu poate proceda la „o schimbare a unei valori universale incontestabile” a unui monument declarat patrimoniu mondial. De acest titlu sunt legate „o serie de responsabilități și obligații legale”, susține UNESCO.

Hagia Sofia a fost construită în secolul al VI-lea d.Hr., recunoscută fiind că cea mai importantă catedrala bizantină până în momentul cuceririi Constantinopolului de către otomanii conduși de sultanul Mehmet II Fatih (Cuceritorul), ce au dispus transformarea ei în moschee. Adăugarea celor 4 minarete a fost o inițiativă mai mult decât simbolică. Abia în anul 1934 Ayasofya a încetat să fie lăcaș de cult, în urma deciziei lui Kemal Atatürk de a o declara muzeu.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version