AcasăȘTIRI EXTERNECatedrala Sfânta Sofia din Istanbul va redeveni moschee. Erdogan a semnat decretul

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va redeveni moschee. Erdogan a semnat decretul

Catedrala Sfânta Sofia din IstanbulCatedrala Sfânta Sofia din Istanbul

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul redevine moschee, este decizia cele mai înalte instanțe administrative din Turcia, după ce vineri a revocat statutul actual de muzeu al acesteia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat un decret prin care reperul istoric al Istanbulului a fost redat autorității religioase a Turciei și redeschis pentru rugăciunile islamice. Erdogan a făcut public decretul pe Twitter cu titlul „felicitări”, la puțin peste o oră de la decizia instanței administrative a Turciei.

„S-a decis plasarea Sfintei Sofia sub administrarea Diyanet-ului (Autoritatea pentru culte) și redeschiderea acesteia pentru rugăciuni musulmane”, a anunțat pe Twitter Erdogan, atașând o imagine cu decretul semnat.

Biserica rusă regretă că „milioane de creştini” nu au fost ascultaţi

Biserica Ortodoxă rusă a anunțat printr-un comunicat, că regretă decizia instanței turce de a anula statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia, exprimându-și îngrijorarea că decizia ar putea crea diviziuni și mai mari între credincioși.

„Constatăm că îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost ascultată”, a transmis purtătorul de cuvânt al bisericii ruse Vladimir Legoida, citat de agenţia Interfax, potrivit news.ro.

Catedrala era muzeu din 1934

Consiliul de Stat turc a acceptat cererea mai multor organizații de a anula o decizie a guvernului din 1934 care acorda clădirii din Istanbul statutul de muzeu, potrivit agenției de stat Anadolu.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul. Sfânta Sofia este de fapt o bazilică cu cupolă, planul bazei fiind tot cel bazilical.

Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani, în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici Turce, Mustafa Kemal.

author avatar
Andreea Vlad
978 afisari

5 COMENTARII

  1. E o tampenie sa faci dintr-o biserica ortodoxa in care intrau credinciosi ce mancau carne de porc, moschee… Cel mai nimerit era sa fie muzeu.

  2. isi bate si asta cuie in talpi ca sa para interesant ca da o palma crestinilor !!!!!!!!in rest doar orgolii si setea de putere!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger