Cauta

Climă: Acord UE pentru o reformă a pieței carbonului / Emisiile de la încălzire și de la mașini vor fi taxate

Europarlamentarii și guvernele UE au convenit să reformeze sistemul de comercializare a certificatelor de emisii pentru a reduce în continuare emisiile industriale și pentru a investi mai mult în tehnologii ecologice. În schimbul introducerii unei „taxe pe carbon” la frontiere, UE va elimina, printre altele, certificatele de emisii gratuite distribuite până acum producătorilor europeni pentru a le permite acestora să facă față concurenței din afara continentului.

Sfârșitul „dreptului de a polua” gratuit pentru industriași, impozitarea emisiilor provenite de la încălzire și de la mașini, un fond social pentru tranziție: UE a ajuns, duminică, la un acord privind o reformă amplă a pieței sale de cărbune, elementul central al planului european privind clima.

Piața carbonului, extinsă la sectorul maritim și aviatic

Negociatorii din Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns la un acord pentru a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului. Pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de energie electrică și industriile mari consumatoare de energie (oțel, ciment etc.) din UE trebuie să cumpere în prezent „permise de poluare” în cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) al Uniunii Europene, creat în 2005 și care se aplică la 40% din emisiile continentului. Numărul total de cote create de state a scăzut în timp pentru a încuraja industriile să emită mai puțin.

În cadrul acordului, ritmul reducerilor de cote propuse se va accelera, cu o reducere de 62% până în 2030 față de 2005 (față de obiectivul anterior de 43%) – ceea ce înseamnă că industriile în cauză vor trebui să își reducă emisiile cu 62%.

Piața carbonului va fi extinsă treptat la sectorul maritim, la emisiile provenite din zborurile intraeuropene (pentru care actualele cote gratuite vor fi eliminate) și, începând cu 2028, la instalațiile de incinerare a deșeurilor (sub rezerva unui studiu favorabil din partea Bruxelles-ului). În schimbul introducerii unei „taxe pe carbon” la frontiere, UE vor elimina treptat certificatele de emisii gratuite distribuite până acum industriei europene pentru a le permite să concureze cu țările din afara UE, notează Le Figaro.

„Drepturile gratuite de poluare”, suprimate

Cel puțin 48,5% din aceste „drepturi gratuite de a polua” vor fi eliminate treptat până în 2030 și vor dispărea complet până în 2034, un calendar care a făcut obiectul unei dezbateri aprinse între deputați și statele membre. Un alt subiect controversat a fost propunerea Comisiei de a crea o a doua piață a carbonului (ETS2) pentru încălzirea spațiilor și combustibilii rutieri. Deputații europeni au fost îngrijorați de impactul social al unui astfel de cost suplimentar și au susținut ca măsura să fie rezervată mai întâi clădirilor de birouri și vehiculelor grele de marfă.

„Fond social” pentru climă

În cele din urmă, gospodăriile vor plăti un preț al emisiilor de carbon de la combustibilii auto și încălzirea cu gaz sau petrol din 2027, dar acest preț va fi plafonat până în 2030, iar dacă actuala creștere a prețurilor la energie va continua, aplicarea va fi amânată cu un an. Veniturile din noua piață a carbonului vor fi utilizate pentru a finanța un „Fond social pentru climă” în valoare de 86,7 miliarde de euro, care a fost creat pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile vulnerabile în tranziția energetică.

 

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version