AcasăDIVERSETranziția energetică. De unde vor proveni trilioanele ecologice?

Tranziția energetică. De unde vor proveni trilioanele ecologice?

Un cuvânt pe care îl veți găsi presărat din belșug în cele 500 de pagini ale ultimului World Energy Outlook al Agenției Internaționale pentru Energie este „trilion”. Chiar și astăzi, este un cuvânt descurajator, mai ales atunci când este aplicat la dolari. Și reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea tranziției energetice descrise în modelele AIE.

Tehnologiile nepoluante necesită, de obicei, o investiție inițială mai mare, dar perioadele de recuperare a banilor pot fi lungi.

De exemplu, la prețurile actuale, ar fi nevoie de aproximativ opt ani pentru ca economiile realizate la costurile de combustibil în urma achiziționării unui vehicul electric să acopere prima inițială față de un automobil obișnuit, fără a lua în considerare subvențiile.

Prin urmare, atunci când AIE vorbește despre faptul că investițiile anuale în energie curată trebuie să ajungă la 4 000 de miliarde de dolari până în 2030 pentru a obține emisii nete zero, adică de peste trei ori mai mult decât cheltuielile actuale, apare rapid întrebarea de unde vor proveni toate acestea.

Analiștii Bloomberg au un răspuns: din banii economisiți pe alți combustibili. Investițiile într-o tehnologie pot fi compensate într-o anumită măsură de economiile realizate la cea pe care o înlocuiește.

Să luăm ca exemplu cea mai mare piață energetică, cea a petrolului, unde costul nominal în amonte al consumului actual se ridică la peste 9 miliarde de dolari pe zi.

În cele trei scenarii ale AIE, cererea de petrol fie se stabilizează începând cu anii 2030, fie începe să scadă ușor în acest deceniu, fie intră rapid în colaps, în funcție de cât de ambițioase sunt puse în aplicare politicile de emisii nete zero.

O cerere mai mică ar trebui să însemne o factură zilnică mai mică pentru combustibil, inclusiv impactul prețurilor mai mici pe baril, și mai puține investiții necesare pentru menținerea sau dezvoltarea câmpurilor petroliere.

Cât din investițiile suplimentare în energie curată necesare pentru a realiza scenariile mai ambițioase sunt compensate de scăderea cheltuielilor cu petrolul? Se pare că destul de mult. Economiile de petrol au compensat investițiile suplimentare necesare în energia curată și, teoretic, ar putea genera economii cumulate de 19 trilioane de dolari pentru Net Zero.

Totuși, acest scenariu nu poate interveni mai devreme de 2030, deoarece este nevoie de timp pentru ca cererea de petrol să scadă suficient pentru a compensa creșterea investițiilor în energie curată.

Această creștere inițială a cheltuielilor pentru tehnologiile verzi este deosebit de rapidă  în contextul actual, în care războiul din Ucraina și fragmentarea legăturilor comerciale au ridicat costurile cu energie la niveluri existențiale pentru unele țări.

Chiar și în lipsa perturbărilor provocate de agresiunea rusă, aceste proiecții netede maschează inevitabilele perturbări care însoțesc orice rotație a activelor fixe la această scară.

După cum recunoaște AIE în perspectivele sale, simplul fapt de a se baza pe două sisteme energetice concurente pentru o anumită perioadă de timp, în condițiile în care activele existente se confruntă cu uzura economică cu mult înainte de a se termina utilitatea lor fizică, reprezintă o problemă deosebit de spinoasă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
321 afisari

5 COMENTARII

  1. Azi planeta are datorii de 800 000 de trilioane. Cui? Cine a avut banii ăștia sa împrumute? Nimeni, doar banii din calculator fara nici o acoperire. Atunci, ce mai conteaza 4 000 de miliarde

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger