Cauta

Ce este în spatele misterioasei hepatite care îmbolnăvește copii. Temerile specialiștilor s-au adeverit

Ce este în spatele misterioasei hepatite care îmbolnăvește copii. Temerile specialiștilor s-au adeverit / Foto: printscreen

Covidul lung” lung ar putea fi la originea cazurilor inexplicabile de hepatită la copiii din întreaga lume în ultimele luni, au constatat cercetătorii israelieni într-un studiu publicat recent în revista de specialitate Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

12 cazuri de hepatită acută inexplicabilă la copii au fost raportate până în prezent în Israel. Oamenii de știință israelieni care au realizat studiul au remarcat că leziuni hepatice au fost înregistrate la pacienții adulți cu infecții severe cu coronavirus și că copiii pot fi afectați de sindromul inflamator multisistemic (MIS-C) ca urmare a Covid-19, care poate leza ficatul. Leziuni hepatice post-Covid-19 au fost raportate din ce în ce mai des și în rândul adulților.

Cinci cazuri concludente

Noul studiu israelian a analizat cazurile a cinci pacienți, cu vârste între 3 luni și 13 qni, care au fost spitalizați anul trecut la Schneider Children’s Medical Center din cauza unor leziuni hepatice. Toți cei cinci pacienți fuseseră testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 înainte de prezentarea simptomelor.

Studiul a arătat că cei doi copii de 8 ani și cel de 13 ani au suferit o hepatită acută cu colestază (scăderea fluxului biliar), în timp ce cei doi pacienți sugari au suferit o insuficiență hepatică acută.

Pacienții analizați de studiu au avut o prezentare asimptomatică sau ușoară a Covid-19 înainte de apariția problemelor hepatice, în timp ce în rândul adulților, majoritatea pacienților care au avut probleme hepatice au fost internați în secția de terapie intensivă pentru o perioadă prelungită în timp ce sufereau de cazuri grave de Covid-19, scrie The Jerusalem Post.

Probleme hepatice post-Covid-19

Alte studii efectuate în întreaga lume au constatat, de asemenea, că unii pacienți cu Covid-19 suferă de probleme hepatice la săptămâni sau chiar luni după ce au fost diagnosticați.

Oamenii de știință au remarcat că, deși multe dintre cazurile de hepatită acută inexplicabilă din întreaga lume au fost testate pozitiv pentru adenovirus, este posibil ca aceasta să nu fie cauza problemelor hepatice, deoarece adenovirusul provoacă de obicei hepatită severă la pacienții imunocompromiși, iar acești pacienți erau sănătoși înainte de a se confrunta cu hepatita.

Oamenii de știință au analizat mostre din ficatul pacienților pentru a vedea dacă există semne că adenovirusul a cauzat afectarea organului, dar nu au găsit niciun antigen care să indice adenovirusuri și nici caracteristici care să sugereze o hepatită cauzată de un adenovirus. O serie de alte analize ale țesutului hepatic din alte cazuri din întreaga lume nu au reușit, de asemenea, să găsească niciun semn de afectare a ficatului cauzată de un adenovirus.

Un număr de mecanisme posibile pot cauza leziuni hepatice în timpul bolii acute și după recuperarea după Covid-19, inclusiv leziuni virale directe, leziuni cauzate de un răspuns imunitar aberant, restricționarea fluxului sanguin (ischemie), creșterea coagulării sângelui (stare de hipercoagulabilitate) și leziuni induse de medicamente.

Variația răspunsului imunitar

Deoarece niciunul dintre pacienții din studiu nu a avut cazuri severe de Covid-19, oamenii de știință au declarat că acest lucru sugerează că leziunile hepatice ar fi putut fi cauzate de leziuni virale directe cauzate prin intermediul receptorului ACE2 de care SARS-CoV-2 se leagă și intră în celulă.

Un alt mecanism posibil care ar fi putut cauza leziunile hepatice este dacă sistemul imunitar a reacționat fie insuficient, fie excesiv la infecție. Bolile autoimune și autoinflamatorii, cum ar fi MIS-C, au fost raportate atât la copiii, cât și la adulții tineri cu Covid-19 de lungă durată, ceea ce ar putea duce la afecțiuni hepatice.

Reacții post infecție

Inflamația și un răspuns imunitar neobișnuit ar fi putut, de asemenea, să afecteze starea de sănătate a pacienților și să ducă la îmbolnăvirea persoanelor predispuse. Cel de-al doilea pacient din studiu a avut un sindrom inflamator sistemic numit limfohistiocitoză hemofagocitară secundară (HLH), ceea ce ar putea susține teoria conform căreia leziunile hepatice au fost cauzate de un mecanism mediat imunitar.

Oamenii de știință au concluzionat că cele mai probabile cauze ale hepatitei acute au fost fie o reacție imunitară post-infecție, cum ar fi MIS-C, fie un răspuns imunitar anormal la noul coronavirus care a pregătit organismul pentru alți agenți infecțioși, cum ar fi adenovirusul.

Ultimele stiri

  • Luptă pe piaţa articolelor sportive, în România. Decathlon primeşte o concurenţă puternică din Marea Britanie
  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
  • Legea care le restricţionează copiilor accesul la telefoanele mobile. Cât timp vor avea la „ecrane”, în funcţie de vârstă
  • Gabriela Firea: 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile atrase în București
  • Ipoteză șocantă a spionilor ruși, în legătură cu tentativa de asasinare a premierului Slovaciei.
  • Poza Zilei
  • Angajații statului ies să protesteze joi, în Piața Victoriei
  • Exit mobile version