AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. OMS întoarce spectaculos ancheta / Declarații de ultimă oră ale...

Originea Covid-19. OMS întoarce spectaculos ancheta / Declarații de ultimă oră ale experților

Teoria potrivit căreia virusul Covid-19 ar fi scăpat dintr-un laborator din China merită „ample cercetări suplimentare”, au declarat joi experții desemnați de OMS, insistând asupra faptului că nu există în acest moment nicio dovadă definitivă a originii pandemiei, indiferent de scenariu.

Experții desemnați de Organizația Mondială a Sănătății au declarat joi că această ipoteză a începerii epidemiei de Covid-19 merită „ample cercetări suplimentare”. Cei 27 de experți, care acoperă o gamă largă de discipline, au enumerat, de asemenea, studiile suplimentare care trebuie efectuate în legătură cu teoria trecerii virusului Covid-19 de la lilieci la oameni prin intermediul unui animal intermediar neidentificat.

15 milioane de decese și tot nu știm nimic

„Acest raport preliminar nu este menit să ofere și nu oferă concluzii definitive cu privire la originile SARS-Cov-2, deoarece sunt necesare mai multe informații din studiile pe care le recomandă raportul”, avertizează experții din cadrul Grupului consultativ științific privind originile noilor agenți patogeni (SAGO).

Misiunea SAGO depășește cu mult investigarea originilor Covid-19, iar sarcina sa principală este de a elabora un catalog de bune practici care să permită o detectare mai bună și mai rapidă a vectorului următoarei pandemii.

Dar accentul se pune, în mod firesc, pe originea Sars-Cov2, un virus care a provocat 15 milioane de decese, potrivit OMS, de când au fost identificate primele cazuri în orașul Wuhan, în China, la sfârșitul anului 2019.

Politica complică ancheta

Dezbaterea privind originile este virulentă în comunitatea științifică, dar a căpătat mai ales o dimensiune politică care complică ancheta. Un prim grup mixt de oameni de știință internaționali și chinezi, care au investigat în China la începutul anului 2021, după lungi negocieri cu autoritățile, a favorizat teoria unui animal intermediar și a plecării de pe o piață din Wuhan. Aceasta a provocat un scandal atunci când s-a exclus practic teoria unei scurgeri dintr-un laborator din acel oraș – în ciuda lipsei de date – până la a-l forța pe șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să o pună din nou în discuție.

Și la mai bine de doi ani și jumătate de la începutul crizei, SAGO recunoaște că „lipsesc încă date cheie pentru a înțelege cum a început pandemia Covid-19”, chiar dacă s-au făcut progrese, de exemplu, în identificarea animalelor care ar putea acționa ca intermediari. De asemenea, se fac verificări cu privire la eventuale cazuri din afara Chinei înainte de cele depistate în Wuhan, în special în Italia, dar și în Franța și SUA, scrie Le Progres.

Secretomania autorităților chineze

Grupul a subliniat că „a avut acces doar la informațiile care i-au fost puse la dispoziție în documente publicate sau în prezentări” de către oamenii de știință invitați, în special chinezi, și nu la datele brute. Prin urmare, grupul a întocmit o listă lungă de dorințe de câteva pagini, în care detalia studiile suplimentare pe care le considera necesare pentru a încerca să facă progrese în investigație. Cooperarea activă a autorităților chineze va fi necesară pentru multe dintre aceste cereri, inclusiv pentru componenta de laborator extrem de sensibilă.

„Nu avem un mandat pentru a merge într-o țară oriunde în lume și avem nevoie de colaborarea și cooperarea țărilor” pentru a efectua aceste investigații, a declarat Maria van Kerkhove, care supervizează lupta împotriva Covid-19 la OMS. Tedros Ghewbreyesus, la rândul său, a insistat asupra faptului că este esențial ca activitatea oamenilor de știință pentru a determina originile Covidi-19 „să fie complet separată de politică”.

author avatar
Tudor Borcea
1.204 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...