AcasăȘTIRI EXTERNECaptură record de droguri realizată de marina franceză

Captură record de droguri realizată de marina franceză

Captură record de droguri realizată de marina franceză/ Foto: Marine nationale

Operațiunea a fost realizată de transportatorul de elicoptere amfibiu (PHA) Dixmude, în timp ce se afla în misiune în Golful Guineei, în cadrul operațiunii Corymbe.

O descindere făcută de marina militară franceză la bordul cargoului Najlan, care arbora pavilionul Federației Saint Kitts și Nevis, a condus la confiscarea a nu mai puțin de șase tone de cocaină.

Situată în Caraibe, Federația Saint Kitts și Nevis, două insule aflate în Antilele Mici, este considerată un paradis fiscal și servește în mod regulat drept paravan pentru diverse operațiuni ilegale.

Francezii au cerut autorizația Federației înainte să intervină.

Potrivit Prefecturii maritime a Atlanticului, care a supervizat această operațiune, această captură de droguri „excepțională” a fost posibilă datorită informațiilor transmise de Oficiul francez de combatere a stupefiantelor (OFAST) și de poliția olandeză.

Pentru a interveni la bord, Marina a apelat la o echipă de pe Dixmude . „Foarte repede, la bord au fost descoperite peste 6.000 de kilograme de cocaină”, asigură Prefectura maritimă.

Naljan, un cargou care măsoare 105 de metri lungime, a părăsit coasta Americii de Sud cu câteva zile mai devreme și a făcut obiectul unei monitorizări speciale, în conformitate cu aceeași sursă. Investigațiile legale vor continua, scrie 20 Minutes.

Intervenția marinei franceze a fost efectuată în conformitate cu articolul 17 din convenția Organizației Națiunilor Unite pentru combaterea traficului ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope, subliniază Prefectura maritimă a Atlanticului.

Golful Guineei, viespar de necazuri

„Prezența Marinei în Golful Guineei contribuie la lupta multirol împotriva insecurității și terorismului în zonă. Cooperarea națională și internațională a permis mavei Dixmude să efectueze această captură istorică de șase tone de cocaină”, a comentat amiralul Pierre Vandier, șeful statului-major al marinei franceze.

Statele care mărginesc Golful Guineei se confruntă cu numeroase provocări familiare țărilor din Africa. Dar numărul mare de amenințări din ultima vreme care au drept cauză lipsa unui control asupra apelor costiere și controlul redus al accesului și securității de-a lungul coastei constituie o provocare specială pentru statele din regiune.

Printre consecințe se numără creșterea activității infracționale și teroriste care reprezintă, de asemenea, o amenințare tot mai mare la adresa UE.

Există trei tipuri distincte de amenințări. Cele care au loc exclusiv pe mare, printre care pescuitul ilegal, deversarea ilicită de deșeuri și pirateria și jaful armat pe mare.

Cele care ajung de pe mare pe uscat, în special traficul de droguri, de arme, de mărfuri contrafăcute și, adesea în celălalt sens, de persoane.

Amenințările de pe țărm la adresa activităților economice care se desfășoară pe mare, în special a industriei offshore a petrolului și gazelor, printre care luarea de ostatici, furtul („buncherare”) și infracțiunile comise în porturi.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger