Cauta

Canicula distruge uleiul de măsline și vinurile Italiei. Prăpăd în Toscana

Canicula distruge uleiul de măsline și vinurile Italiei. Prăpăd în Toscana - Ziarul National

Canicula distruge uleiul de măsline și vinurile Italiei. Prăpăd în Toscana / Foto: printscreen

Fermierii din Toscana, în Italia, inima industriei vinului și a uleiului de măsline, se luptă să salveze cât mai mult din recolta de anul acesta, în fața ravagiilor provocate de secetă și de caniculă.

Precipitațiile scăzute din primăvară au afectat toate plantațiile, inclusiv pe cele care în mod tradițional prosperă în condiții de căldură și secetă.

Producția de ulei, redusă cu 50-60%

În San Casciano in Val di Pesa, în apropiere de Florența, măslinii împânzesc coastele dealurilor, dar solul uscat de soarele fierbinte nu produce suficiente fructe. „Problemele climatice au avut o influență decisivă”, spune cultivatorul de măsline Filippo Legnaioli.

„Am avut o primăvară foarte secetoasă, aproape fără precipitații din martie până astăzi, iar acest lucru s-a întâmplat într-un moment crucial al tranziției de la floare la fruct”, a adăugat Filippo Legnaioli, președintele cooperativei locale Frantoio Grevepese.

Potrivit acestuia, producția de ulei de măsline din acest an ar putea fi redusă cu 50 până la 60%, scrie Boursorama.

Unii cultivatori au decis să își schimbe metodele de cultivare în speranța de a compensa efectul secetei, optând pentru un sistem de irigare suplimentară. Sistemul funcționează printr-un tub instalat sub copaci, care eliberează cantități mici de apă.

Efectele schimbărilor climatice afectează, de asemenea, peisajul și calendarul agricol italian. În urmă cu câțiva ani, plantațiile de măslini erau încă rezervate regiunilor calde și aride, precum Sicilia. Acum, regiuni precum Valle d’Aosta din nordul Italiei își pot produce propriul ulei.

În Castellina, în regiunea Chianti, celebră pentru vinurile sale, luna septembrie este în mod normal luna recoltei, la fel ca în întreaga țară, dar, din cauza temperaturilor ridicate extreme și prelungite, strugurii se coc mai devreme decât se așteptau.

„Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai puternice”, a declarat Paolo Cianferoni, proprietarul cramei Caparsa. „În urmă cu câteva săptămâni, o furtună cu grindină a distrus 40% din strugurii de aici. Din fericire, calitatea strugurilor nu a fost afectată, așa că vom vedea ce se va întâmpla”.

Ultimele stiri

  • Intră fraţii Dedeman şi pe piaţa alimentară, iar pe lângă ciocane, vor vinde şi pâine? Familia Pavăl ar fi cumpărat magazinele Carrefour
  • Dominic Fritz îşi învârte oamenii din USR de la un minister la altul. Radu Miruţă rămâne cu “drepturi depline” la MApN. Cine vine în locul lui la Economie
  • „Totul este mai scump”. Cât costă masa de Crăciun în acest an. Mulți români își calculează bugetul până la ultimul leu
  • Pensionarii din întreaga lume care au pus un ban deoparte cât timp au muncit aleg să se retragă într-o ţară apropiată de România
  • Protest al sindicaliștilor, joi, la Cotroceni! Austeritatea scoate oamenii în stradă/Nicușor Dan e plecat din țară
  • Donald Trump a ţinut un discurs în faţa naţiunii, la 11 luni de mandat la Casa Albă. L-a desfiinţat pe Biden, apoi a anunţat cine primeşte câte 1.776 de dolari
  • Accident grav în București. O mașină s-a răsturnat, trei oameni au fost transportați la spital
  • Bolojan îi ia la țintă și pe românii cu handicap: „E o problemă serioasă” / Ce plan are premierul cu salariul minim
  • Din mila Guvernului, masa caldă primită de elevi ar urma să fie mai “consistentă” cu… 1,5 lei: “Nici măcar un ziar nu iei de banii ăștia”
  • PSD şi PNL au “dat-o la pace” în Coaliție, pe reformă: se reduc cu 10% cheltuielile în administraţia centrală, iar salariul minim creşte de la 1 iulie. Bolojan a avut o condiţie
  • Exit mobile version