AcasăȘTIRI EXTERNELa cumpărat de datorii. Miliarde de euro pentru a salva Italia

La cumpărat de datorii. Miliarde de euro pentru a salva Italia

Oficialii Băncii Centrale Europene par să fi investit miliarde de euro în achiziții de obligațiuni pentru a proteja Italia și alți membri din sudul zonei euro de când și-au activat prima linie de apărare în urmă cu o lună pentru a ține la distanță speculatorii.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale italiene pe zece ani a crescut la 3,5%, investitorii începând să se întrebe din nou dacă țara își poate onora datoriile.

Singura opțiune a națiunilor zonei euro este să meargă la BCE și să ceară ajutor, dar vor trebui să trăiască cu o rată a dobânzii stabilită de bancă.

Datele BCE publicate acum indică o utilizare semnificativă a fondurilor eliberate de datoriile ajunse la scadență în portofoliul programului său pandemic, sugerând utilizarea unui instrument elaborat de factorii de decizie politică ca răspuns inițial la orice turbulențe pe piață.

Statisticile, disponibile doar pentru două luni, arată că deținerile nete de obligațiuni germane, franceze și olandeze au scăzut cu 18,9 miliarde de euro până în iulie. Achizițiile nete de datorie din Italia, Spania, Portugalia și Grecia au totalizat 17,3 miliarde de euro.

Potrivit Bloomberg, sunt primele cifre care dezvăluie intervenția BCE pe piețele datoriilor, după ce o explozie a randamentelor obligațiunilor în luna iunie a forțat-o pe președinta Christine Lagarde să convoace o reuniune de urgență în care oficialii au convenit asupra necesității de a reacționa.

„Se pare că BCE și-a activat deja prima linie de apărare”, a declarat Christoph Rieger, șeful departamentului de rate de la Commerzbank AG.

Ca un prim pas, factorii de decizie au convenit să fie flexibili în ceea ce privește reinvestirea răscumpărărilor scadente în cadrul programului lor de achiziționare de active din perioada pandemiei, în valoare de 1,66 de trilioane de euro.

Pentru a organiza cumpărarea de obligațiuni, aceștia au împărțit zona euro în trei categorii: donatori, printre care se numără Germania, Franța și Olanda, beneficiari, care constau în Italia, Grecia, Spania și Portugalia, și așa-numiții „neutri”.

Lagarde a descris această flexibilitate ca fiind prima linie de apărare a BCE împotriva volatilității de pe piețe care amenință transmiterea politicii monetare, cu un nou instrument de cumpărare de titluri de creanță în fundal, în cazul în care sunt necesare intervenții mai îndrăznețe.

Italia a fost în atenția investitorilor încă dinainte ca guvernul premierului Mario Draghi să se prăbușească luna trecută și să pună alegerile pe agendă pentru sfârșitul lui septembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger