AcasăȘTIRI EXTERNEBill Gates dezvăluie: „Numerele nu mint: 71 de lucruri pe care trebuie...

Bill Gates dezvăluie: „Numerele nu mint: 71 de lucruri pe care trebuie să le știți despre lume”

Bill Gates dezvăluie: „Numerele nu mint: 71 de lucruri pe care trebuie să le știți despre lume”

Bill Gates prezintă cartea „Numbers Don’t Lie: 71 Things You Need to Know About the World”, scrisă de „autorul lui preferat”, omul de știință ceho-canadian Vaclav Smil.

„Vaclav Smil este autorul meu preferat, dar uneori ezit să recomand cărțile sale altor persoane. Scrierea sa, deși strălucitoare, este adesea prea detaliată sau obscură pentru un public general. Totuși, sunt un fan suficient de mare pentru a le spune prietenilor și colegilor despre cărțile sale, chiar dacă știu că cei mai mulți dintre ei nu mă vor accepta recomandările mele”, spune Bill Gates pe blogul Gates Notes.

Ce ne învață transpirația, vinul și electricitatea despre umanitate

„De aceea am fost încântat când Vaclav și-a lansat cea mai accesibilă carte de până acum. «Numerele nu mint: 71 lucruri pe care trebuie să le știți despre lume» reprezintă probabil cele mai multe informații pe care Vaclav le-a pus vreodată într-o carte și totuși este de departe cea mai digerabilă. Fiecare capitol are doar câteva pagini și acoperă unul dintre cele 71 de fapte menționate în titlu”, spune Gates care exemplifică trei care i s-au părut deosebit de interesante:

Puteți mulțumi glandelor sudoripare pentru creierele noastre mari

Oamenii sunt marii campioni ai transpirației. Putem elimina căldura din corpul nostru prin transpirație mai bine decât orice alt mamifer (parțial pentru că avem foarte puțini păr). Vaclav scrie: „În cursa vieții, noi oamenii nu suntem nici cei mai rapizi, nici cei mai eficienți. Dar, datorită capacităților noastre de transpirație, suntem cu siguranță cei mai persistenți.

Strămoșii noștri au avut o rezistență mai bună decât animalele pe care le-au vânat pentru hrană, ceea ce le-a permis să curgă surse bogate de proteine ​​care au furnizat combustibil pentru creierul nostru să se dezvolte. Data viitoare când te simți nenorocit într-o zi fierbinte, gândește-te doar la felul în care toată transpirația pe care o faci este motivul pentru care ești atât de deștept!

Francezii beau mult mai puțin vin decât înainte

„Viticultura, consumul de vin și exporturile de vin au fost stabilite de mult timp ca unul dintre semnificanții cheie ai identității naționale” în Franța, scrie Vaclav. În 1926, francezul mediu a băut 136 de litri de vin (sau mai mult de 35 de galoane). Dar până în 2020, cifra respectivă se micșorase la doar 40 de litri.

Ideea că consumul de vin francez este acum o treime din ceea ce era acum un secol este uimitoare pentru mine, din cauza a ceea ce ar putea dezvălui despre modul în care societatea se schimbă. În timp ce tinerii francezi consumă mai puțin alcool în general, consumul de apă minerală și de izvor s-a dublat din 1990.

Înseamnă asta că francezii devin mai conștienți de sănătate? Viața a fost atât de sumbră în anii 1920 încât oamenii au trebuit să bea? Oamenii au înlocuit consumul de vin cu alte diversiuni, cum ar fi privirea la televizor sau navigarea pe web? Îmi place modul în care această carte te obligă să te gândești la povestea din spatele unei statistici aparent de nișă.

Anii 1880 ar putea fi cel mai important deceniu din istoria omenirii

Unul dintre lucrurile mele preferate despre scrierea lui Vaclav este abilitatea sa de a pune istoria în context. Deși este tentant să vedem epoca în care trăim acum ca pe o perioadă de inovație fără precedent, el susține că anii 1880 au văzut adevăratul boom tehnologic. Deceniul a cunoscut descoperirea energiei electrice și a motorului cu ardere internă – împreună cu inovații oarecum mai puțin consecvente, dar încă importante, cum ar fi pixul, bicicleta modernă și Coca-Cola.

Vaclav consideră că progresul vine mai degrabă în formă decât în ​​flux constant. Omenirea va trece prin perioade lungi în care totul rămâne la fel și apoi va apărea o nouă invenție care declanșează o perioadă rapidă de schimbare. De exemplu, descoperirea lui Thomas Edison a permis crearea liftului electric în 1889. Aceasta, la rândul nostru, ne-a permis să construim clădiri mai înalte, precum zgârie-nori, deoarece oamenii nu ar mai trebui să se bazeze pe scări pentru a ajunge la ultimul etaj.

Plus încă o carte

S-ar putea să te bucuri și de cea mai recentă carte a lui Vaclav „Grand Transitions”. Examinează modul în care societățile sunt modelate de schimbările demografice, agricole, economice și de utilizare a energiei. Nu este la fel de accesibilă ca „Numbers Don’t Lie”, dar subiectul este atât de interesant încât cred că oamenii vor găsi că merită, apreciază Bill Gates.

author avatar
Tudor Borcea
1.050 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger