AcasăȘTIRI EXTERNEBill Gates, Jeff Bezos și ArcelorMittal își dau mâna. Bateriile fier-aer ar...

Bill Gates, Jeff Bezos și ArcelorMittal își dau mâna. Bateriile fier-aer ar putea schimba totul

Bill Gates, Jeff Bezos și ArcelorMittal își dau mâna. Bateriile fier-aer ar putea schimba totul

Startup-ul Form Energy a creat o baterie pe bază de fier care poate funcționa 150 de ore.

În timp ce majoritatea bateriilor funcționează pe litiu și includ materiale rare și scumpe, cum ar fi cobaltul sau nichelul, un start-up american intenționează să cucerească piața de stocare a energiei cu un material cunoscut încă din preistorie și care este unul dintre cele mai abundente pe Pământ: fierul.

Viitorul în bile

Susținut de investitori de prestigiu, printre care Breakthrough Energy Ventures (finanțat de Bill Gates), Jeff Bezos sau ArcelorMittal (unul dintre cei mai importanți producători de minereu de fier din lume), Form Energy spune că va produce în curând o baterie capabilă să stocheze energie electrică timp de 150 de ore, „permițând renunțarea la capacități de producție termică precum cărbunele sau gazul natural”, asigură directorul general al Form Energy, Mateo Jaramilo.

Jaramilo, care a participat la dezvoltarea bateriei Powerwall a companiei Tesla, intenționează să stocheze electricitatea nu în baterii cu litiu, ci în bile de fier, un material ieftin, netoxic și neinflamabil, relatează Wall Street Journal.

Sănătate de fier la preț mic

Toate acestea pentru o zecime din prețul bateriilor cu litiu, spune Form Energy.

Principiul acestei baterii aer-fier este aparent simplu: se bazează pe o reacție chimică a fierului cu aerul. Bateriile folosesc o reacție redox folosind fier, când în prezența oxigenului, fierul se transformă în rugină sau se oxidează și eliberează energie în timpul unei reacții chimice, iar în timpul reducerii eliberează oxigen și reduce fierul din oxid, acumulând astfel energie.

Bune pentru energiile regenerabile

Fiecare modul, de mărimea unei mașini de spălat, este umplut cu un electrolit pe bază de apă, unde se află electrozii de fier. Aceste module sunt grupate în blocuri uriașe, care pot acoperi câteva hectare în funcție de nevoi.

Prin urmare, se va înțelege că start-up-ul nu se adresează deloc producătorilor auto sau persoanelor fizice, bateriile sale fiind deosebit de grele și voluminoase. Form Energy vizează instalațiile de energie regenerabilă ingtermitente (solară și eoliană), care sunt afectate de o producție neregulată de energie.

Form Energy intenționează să comercializeze în 2023 o baterie de un megawatt capabilă să se descarce continuu timp de mai mult de șase zile și susține că se află în negocieri cu mai multe servicii publice, scrie Slate.

Bateria clasică nu se predă

Form Energy este departe de a fi primul start-up care pretinde că revoluționează stocarea electricității. Piața este chiar complet saturată de o mulțime de companii care concurează în imaginație pentru a stoca energie sub formă de blocuri de beton, de hydrogen, fluid chimic, aer lichid, în baterii diamantate sau chiar în mini-baraje instalate pe dealuri.

Dar bateriile clasice par pentru moment să reziste la această proliferare de idei: potrivit Agenției internaționale e energiei, capacitățile de stocare a energiei ale bateriilor ar trebui să crească de zece ori până în 2040, pentru a ajunge la 220 gigawați

 

author avatar
Tudor Borcea
1.168 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger