AcasăȘTIRI EXTERNEBiden restituie Irakului 17.000 de antichități furate în timpul războiului

Biden restituie Irakului 17.000 de antichități furate în timpul războiului

Biden restituie Irakului 17.000 de antichități furate în timpul războiului

Piesele arheologice, datând în mare parte de aproape 4.000 de ani, au fost furate în numeroasele conflicte cunoscute de Irak, țară invadată de armata SUA în 2003.

Statele Unite vor returna Irakului aproximativ 17.000 de piese arheologice datând de aproape 4.000 de ani și jefuite în ultimele decenii, o restituire „fără precedent”, a declarat miercuri, 28 iulie, ministrul irakian al Culturii, Hassan Nazim.

Mare parte din aceste piese vor călători în avionul premierului irakian Mustafa al-Kazimi, care se întoarce joi în Irak după o vizită de câteva zile la Washington, unde l-a întâlnit pe președintele american Joe Biden. Majoritatea pieselor documentează „ comerțul în perioada sumeriană”, una dintre cele mai vechi civilizații din Mesopotamia, potrivit declarației ministerului irakian al Culturii.

Fragmente din „Epopeea lui Ghilgameș”

Printre piesele returnate joi ar putea fi inclusă o tabletă de lut în scriere cuneiformă, veche de 3.500 de ani, considerată „bun cultural furat”, introdusă fraudulos pe piața americană de artă și pe care SUA intenționează să o restituie Irakului, potrivit Departamentului de Justiție al SUA , care însă nu a specificat când se va întoarce în țară, scrie Le Monde.

Tăblița de lut conține fragmente din „Epopeea lui Ghilgameș”, considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale umanității și care relatează aventurile unui puternic rege al Mesopotamiei în căutarea nemuririi.

Antichitățile irakiene au fost jefuite de zeci de ani, din cauza multiplelor conflicte pe care le-a cunoscut țara și, în special, invaziei americane din 2003. „Este imposibil să se cuantifice numărul de piese furate din siturile arheologice”, a explicat  Qahtan al-Obaid, director pentru Antichități și Patrimoniu al muzeului din Basra (sud).

Jafurile sunt făcute în general de crima organizată, dar uneori și de populațiile locale care încearcă să supraviețuiască.

author avatar
Tudor Borcea
372 afisari

3 COMENTARII

  1. Ati citit pana la capat ca sa intelegeti cine le-a furat ? Hotii locali le-au vandut americanilor, nu ca le-ar fi furat americanii… Sau poate multe au fost confiscate de la organizatiile de crima organizata. Practic americanii le-au salvat pentru a fi redate circuitului stiintific.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger