AcasăȘTIRI EXTERNEAvortul în SUA. Episcopii conservatori americani pregătesc lovitura pentru Biden

Avortul în SUA. Episcopii conservatori americani pregătesc lovitura pentru Biden

Avortul în SUA. Episcopii conservatori americani pregătesc lovitura pentru Biden/ Foto: Facebook

Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite a decis, cu o largă majoritate, să reflecteze asupra unui text cu privire la locul împărtășaniei (comuniunii) în Biserică și, în special, asupra oportunității de a-l da catolicilor în favoarea avortului. Chiar dacă nu este numit, Joe Biden este cel vizat. Biden este catolic fervent, dar susține dreptul la avort și drepturile persoanelor LGBT, în contradicție cu clerul romano-catolic american, refuzând să le pună la îndoială.

Conferința Episcopilor Catolici Americani (USCCB) a votat cu o largă majoritate (168 voturi pentru, 55 împotrivă) propunerea de a redacta un text despre semnificația euharistiei –ritual aflat în centrul cultului creștin – în viața bisericii, care ar putea fi refuzată politicienilor care susțin dreptul la avort în Statele Unite.

Euharistia, sau comuniunea, este un rit esențial al credinței catolice, în timpul căruia credincioșii primesc ostia, pâinea nedospită pe care catolicii și protestanți o folosesc la împărtășanie, simbol al jertfei lui Iisus Hristos.

Problema trebuie discutată acum în eparhii, iar textul va fi dezbătut la următoarea conferință a episcopilor americani din noiembrie. Dezbaterile promit să fie aprinse. Pentru că, dacă nimeni nu este vizat direct, toată lumea înțelege că ținta principală a episcopilor este Joe Biden.

Al doilea președinte catolic, după Kennedy

Al doilea președinte catolic după John Kennedy (1960-1963), Biden a afișat o credință profundă și figura unui creștin practicant. Biden participă regulat la slujba de duminică și a vorbit împotriva avortului. Dar democratul s-a opus întotdeauna la punerea în discuție a dreptului femeilor de a recurge la avort.

Mai mult, la fel ca toți predecesorii săi democrați, când a ajuns la Casa Albă, a revocat prin decret măsura luată de toți președinții republicani aleși după Ronald Reagan (1980-1988) care blochează finanțările din partea Statelor Unite către ONG-urile care apără dreptul la avort.

Întrebat despre textul propus de episcopii americani și  domeniul său de aplicare, Joe Biden a răspuns scurt: „Este o chestiune privată și nu cred că se va întâmpla”.

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, mai mult de jumătate din credincioșii catolici americani sunt în favoarea posibilității avortului în toate cazurile și două treimi cred că comuniunea nu ar trebui refuzată lui Joe Biden. Acest lucru nu împiedică însă cea mai conservatoare tabără a ierarhiei catolice, foarte puternică în cadrul USCCB, să facă din lupta împotriva avortului o prioritate absolută.

Îngrijorare la Vatican

În general, Vaticanul este îngrijorat de perspectiva unui refuz al comuniunii către politicieni și pentru președintele american în particular.

În luna mai, Vaticanul le-a cerut autorităților ecleziastice americane să dea dovadă de prudență vizavi de eventuale măsuri privind situația oficialilor catolici care sunt în favoarea legalizării avotului, a eutanasiei sau altor „prejudicii morale”, potrivit agenției catolice americane CNS, scrie Ouest-France.

Într-o scrisoare în numele papei Francisc, Episcopul Luis Francisco Ladaria, Prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței (Congregatio pro Doctrina Fidei) de la Roma, a avertizat chiar împotriva unui text care riscă să devină mai degrabă o „sursă de discordie decât de unitate”.

În 2019, când lui Joe Biden i s-a refuzat deja împărtășania de către un preot într-o biserică americană, el a amintit că a primit-o chiar de la Papa.

 

author avatar
Tudor Borcea
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger