AcasăȘTIRI EXTERNETOTUL despre summitul SUA-Rusia. Cine a câștigat meciul de la Geneva, Vladimir...

TOTUL despre summitul SUA-Rusia. Cine a câștigat meciul de la Geneva, Vladimir Putin sau Joe Biden? – VIDEO

Summitul SUA-Rusia. Vladimir Putin, o nucă prea tare pentru dinții lui Joe Biden/ Foto: Kremlin

Un summit pentru nimic? Vladimir Putin și Joe Biden au încercat să-și rezolve dezacordurile dar, dincolo de efortul reciproc de relaxare a atmosferei, întâlnirea dintre președintele american și omologul său rus, miercuri,16 iunie, la, Geneva a fost frustrantă.

Joe Biden (78 de ani) a luat inițiativa de a-l întâlni pe Vladimir Putin (68 de ani) într-un efort de a circumscrie puterea de influență a liderului de la Kremlin, obiectivul președintelui american fiind de a avea mâinile libere pentru a se concentra, în timpul mandatului, pe direcția principală pe care și-a fixat-o în materie de politică externă: contracararea Chinei. Ambițiile summitului de la Geneva erau minime, iar rezultatele, pe măsură, scrie Le Point.

Graba nu strică treaba

Întâlnirea de la Geneva, care a durat mai puțin de patru ore, a început cu o busculadă a jurnaliștilor. Câteva zeci de secunde dedicate ședinței foto – după o ezitare, cei doi lideri și-au dat mâna scurt, gest rar în condițiile pandemiei Covid-19 – apoi serviciile de securitate i-au împins pe jurnaliști afară, cu mai mult sau mai puțină amabilitate, potrivit Washington Post.

Dar nu acest episod nu a dat tonul discuțiilor. Cei doi președinți au avut motive pentru a se grăbi: discuții privind dosare precum Ucraina, Belarus, dezinformare, atacuri cibernetice, plus cazul disidentului rus Alexei Navalnîi.

La sfârșitul discuțiilor, fiecare s-a alăturat delegației lui pentru două conferințe de presă separate, spre deosebire de conferința de presă comună care a urmat întâlnirii dintre președintele rus și fostul președinte american Donald Trump în 2018, la Helsinki, Finlanda.

„Nici o animozitate”

Putin a fost primul care a vorbit, descriind starea de spirit a întâlnirii: „Nu a existat nici o animozitate”, potrivit Rfi,  adăugând că „în multe aspecte, evaluările (americanilor) sunt divergente, dar cele două părți au demonstrat dorința de a se înțelege reciproc și de a căuta calea reconcilierii pozițiilor”.

Fără surpriză, el a spus că Biden este „un om de stat experimentat” , „foarte diferit” de Donald Trump. Putin a explicat că discuțiile lor individuale – fără miniștrii de externe Antony Blinken și Serghei Lavrov – „au durat aproape două ore”. „Nu toți liderii mondiali primesc atât de multă atenție”, a glumit Putin, scrie Le Monde.

Președintele rus a anunțat că cele două țări au fost de acord cu întoarcerea ambasadorilor lor, rechemați de Moscova și apoi de Washington, în martie și aprilie. Cei doi președinți au fost de acord să înceapă negocierile privind armele nucleare pentru a înlocui tratatul New Start care limitează armele nucleare, după expirarea acestuia, în 2026. Putin a asigurat, de asemenea, că Statele Unite nu ar trebui să se îngrijoreze de o militarizare rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu-și ascunde ambițiile.

Navalnîi? Putin a luat foc!

Vladimir Putin a adăugat că cele două țări au convenit asupra unui dialog privind „securitatea cibernetică” , adăugând totuși că „cel mai mare număr de atacuri cibernetice din lume provine din spațiul american” și a criticat lipsa de cooperare pe această temă din partea Washingtonului. În privința multitudinilor de atacuri cibernetice atribuite Rusiei, Putin a spus: „Nu ați adus dovezi care să vă susțină acuzațiile”.

Întrebat despre disidentul rus Alexei Navalnîi, Putin s-a angajat imediat într-o lungă diatribă împotriva Statelor Unite cu privire la acest subiect, evocând atacul asupra Congresului din 6 ianuarie, bombardarea civililor din Afganistan sau violența poliției împotriva afro-americanilor, înainte de a declara că Navalnîi „știa că încalcă legea” nerespectând condițiile unei pedepse cu suspendare în timp ce era tratat în Germania (după ce a fost otrăvit, Kremlinul respingând orice implicare). Navalnâi știa că încalcă legea când a venit în Rusia, știa că va fi reținut, dar a venit totuși, a spus Putin.

Comparații pe care președintele SUA le-a considerat „ ridicole”, estimând că omologul său stabilește o falsă echivalență falsă între un atac „comis „de infractori” asupra Capitolului și demonstrațiile pașnice ale persoanelor private de libertatea lor de exprimare în Rusia. „Cum pot să fiu preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi să nu mă exprim împotriva încălcării drepturilor omului”, a declarat Biden.

Nu contează, Biden boxează

De partea sa, Joe Biden a confirmat că întâlnirea a avut loc într-o atmosferă „pozitivă”, recunoscând că avea așteptări mari. „Nimic nu înlocuiește un tête-à-tête”, a declarat el, pragmatic, amintind că cele două țări au interese comune. El a mai spus că Statele Unite s-au „întors, alături de aliații lor” pentru a apăra principiile democratice. El a asigurat că a exprimat omologului său rus necesitatea respectării „regulilor de bază” pentru cele două tabere în cadrul relațiilor lor. Și a adăugat: „Am făcut ceea ce am venit să fac”.

Biden a avertizat împotriva amestecului în alegerile din SUA. „Am clarificat că nu vom tolera încercările de a ne încălca suveranitatea democratică sau de a ne destabiliza alegerile democratice și că vom răspunde”, a spus el. Întrebat despre atacurile cibernetice, cel de-al 46-lea  președinte al SUA i-a reamintit omologului său că „anumite infrastructuri critice ar trebui să fie de neatins, fie prin mijloace cibernetice, fie prin altele”. „I-am dat o listă” cu șaisprezece entități specifice, „variind de la sectorul energetic la sistemele noastre de distribuție a apei ”, a spus Biden.

După Răzoiul Rece, Pacea Rece

Rusia, din cauza graniței sale comune cu China, o mare putere economică și militară, „nu caută un Război Rece” cu Statele Unite, a asigurat Biden. În cele din urmă, el a avertizat că consecințele pentru Rusia vor fi „devastatoare” dacă Navalnîi, care se află în închisoare, ar muri.

Joe Biden a indicat că a ridicat problema sorții cetățenilor americani închiși în Rusia. Vladimir Putin a spus că el crede că ar putea fi găsite unele compromisuri în această chestiune, deși nu a indicat nici un schimb de prizonieri.

Casa Albă, impresarul lui Putin

Înainte de întâlnire, cei doi lideri și-au exprimat speranța pentru o relație mai stabilă și previzibilă, în timp ce divergențele dintre Moscova și Wasgington sunt numeroase și se referă la o serie de probleme.

Luni, la finalul summitului NATO de la Bruxelles, Biden promisese să-i spună lui Putin care sunt „liniile sale roșii”: „Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia își continuă activitățile”(răufăcătoare).Tot la Bruxelles, Biden a emis un avertisment foarte clar despre soarta lui Navalnîi, spunând că moartea sa „ar fi o tragedie” care „va deteriora și mai mult relațiile Rusiei cu restul lumii”. „Și cu mine”, a insistat el.

Putin, care s-a ciocnit deja și a exasperat uneori patru președinți americani, de la venirea sa la putere, la sfârșitul anului 1999, a obținut ceea ce dorea: desfășurarea summitului ca o ilustrare a importanței Rusiei pe scena mondială.

author avatar
Tudor Borcea
918 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger