Cauta

Alarmă la Casa Albă: America pierde războiul tehnologic cu China!

Un raport publicat de echipa de consilieri a lui Eric Schmidt, ex-CEO Google, atrage atenția asupra concurenței SUA-China în privința dezvoltării IT. Concluzia celui considerat a fi o somitate în lumea tehnologiei este că America, la ritmul actual în care se mișcă lucrurile, pierde războiul ăsta, iar prețul plătit va fi uriaș – o datorie globală recunoscută față de Beijing!

„Va fi caracteristica definitorie a politicii globale pentru tot restul vieții noastre”, afirmă și Bob Work, fost secretar-adjunct al Apărării atât sub Obama, cât și sub Trump. „Va determina cine este cea mai mare putere economică din secolul 21. Va determina cine este cea mai mare putere militară a plenetei. Este o competiție pe care pur și simplu trebuie să o câștigăm”.

Eric Schmidt și legătura cu Biden

Evaluarea de aproape 200 de pagini, numită „Provocările de la mijlocul deceniului pentru competitivitatea națională”, este publicată de Special Competitively Studies Project, un grup privat condus de Eric Schmidt. Fostul CEO Google a fost numit co-președinte al Comisiei Naționale de Securitate a Guvernului SUA, la ordinul democraților, și se ocupă acum de dezvoltarea inteligenței artificiale și implementarea proiectelor în sistemul de apărare american.

Congresul SUA, la presiunile exercitate de Big Tech, a plasat tehnologia ca element central al rivalității cu China.

Este pentru prima dată când americanii admit că pot pierde o bătălie într-un domeniu atât de critic și care vizează inclusiv securitatea națională.

Deadline: 2030!

Potrivit raportului întocmit de Eric Schmidt, anii 2025-2030 se vor dovedi critici în a decide dacă SUA sunt capabile să țină pasul cu China sau vor rămâne în urmă în bătălia tehnologică.

Dar pierderea acestui război va afecta viața de zi cu zi a tuturor cetățenilor americani.

Nu numai că China și-ar putea folosi avantajul economic, dublat și de cel tehnologic, ca o pârghie în politica internațională, dar dominația sa în acest domeniu ar putea amenința accesul liber la Internet pentru toate națiunile! Și, în plus, va crea o dependență de China pentru majoritatea tehnologiilor digitale de bază, făcând țările lumii libere să fie vulnerabile la atacurile cibernetice.

„Până în acest moment, din cauza celor 20 de ani petrecuți în Orientul Mijlociu, ne-a cam luat ochii de la minge. Deoarece această rivalitate tehnologică și concurența creșteau cu adevărat, iar Beijingul a devenit o forță în domeniu, nu am răspuns cu adevărat, așa cum am făcut-o în trecut”, zice Bob Work.

Bătălie pe trei fronturi

În prezent, între SUA și China se duce o bătălie pe trei fronturi în tehnologie. Este vorba despre asigurarea supremației în microelectronică, tehnologia wireless de generația a cincea (5G) și Inteligența Artificială. În raport, fostul CEO Google avertizează că America și aliații săi au rămas în urmă și nu au habar de nivelul pe care l-au atins chinezii.

Toate aceste tehnologii reprezintă elementul critic, infrastructura de rețea și softul care stă la baza vieții de zi cu zi din SUA. Este vorba despre însăși aparatul de securitate națională al țării!

Eric Schmidt vorbește în mod special despre pericolul reprezentat de armele biologice proiectate folosind IA. Cu alte cuvinte, deși nu i s-a pronunțat numele, China e bănuită că ar putea folosi Inteligența Artificială, amestecând rapid și potrivind diferite combinații de compuși chimici, pentru a crea viruși. „Va fi posibil ca «actorii răi» să ia bazele de date mari despre modul în care funcționează Biologia și să le folosească pentru a genera lucruri care rănesc ființele umane”, a spus ex-CEO Google.

America demarează strategia „Offset-X”

Raportul lui Erich Schmidt, care tocmai s-a întors din Ucraina, acolo unde a promis sprijin Kievului împotriva atacurilor cibernetice rusești, vorbește și despre probabilitatea ca în viitorul apropiat să izbucnească un conflict între marile puteri.

În conflictele viitoare, utilizarea tehnologiilor se va extinde. Pentru a merge mai departe cu privire la dezvoltarea unor tehnologii-cheie care pot ajuta inclusiv Pentagonul, Departamentul Apărării din SUA e gata să pună în aplicare strategia „Offset-X”, care urmărește să ducă armata americană la un nivel superior, „mai bine pregătită și poziționată chiar decât Armata Populară de Eliberare a Chinei”.

Abordarea viitoare se concentrează pe extinderea operațiunilor militare bazate pe tehnologie – unități mai mici și dispersate, echipate cu senzori și software de gestionare a luptei, ce va oferi soldaților un avantaj teribil în orice situație întâlnită.

Noua strategie „Offset-X” conține și o serie de recomandări privind sistemele de arme autonome letale. Tehnologiile emergente folosite în scopuri militare, despre asta e vorba acum în America.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version