Cauta

87 de milioane de utilizatori, afectați de Facebook. Decizia anunțată de Mark Zuckerberg

87 de milioane de utilizatori, afectați de Facebook. Decizia anunțată de Mark Zuckerberg / Foto: printscreen

Facebook a anunțat vineri, că a ajuns la un acord de principiu în cadrul procesului în care se solicită daune în cazul scandalului Cambridge Analytica. Rețeaua de socializare a solicitat o suspendare a procedurii pentru a „finaliza” acordul și a-l prezenta instanței.

Facebook a ajuns la un acord preliminar în cadrul unui proces de lungă durată în care se cer daune împotriva rețelei de socializare pentru că a permis unor terțe părți, inclusiv companiei Cambridge Analytica, să acceseze datele private ale utilizatorilor.

Datele a 87 de milioane de utilizatori, preluate fără consimțământ

Potrivit unui document judiciar depus vineri, la o instanță din San Francisco (SUA), Facebook afirmă că prezintă un proiect de „acord de principiu” și a solicitat o suspendare a procedurii timp de 60 de zile „pentru a finaliza acordul în scris și a-l prezenta instanței”.

Rețeaua de socializare nu a indicat suma sau termenii acordului în cadrul acțiunii colective. Solicitată de AFP, compania mamă a Facebook, Meta, nu a răspuns sâmbătă, informează Ouest-France.

Acordul vine în contextul în care Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, și Sheryl Sandberg, care și-a anunțat demisia în iunie, după 14 ani de activitate în cadrul companiei, urmau să depună mărturie în instanță în septembrie, în cadrul scandalului.

Într-un proces inițiat în 2018, utilizatorii Facebook au acuzat rețeaua de socializare că a încălcat regulile de confidențialitate prin partajarea datelor lor cu terți, inclusiv cu firma Cambridge Analytica, care a fost legată de campania prezidențială din 2016 a lui Donald Trump.

Cambridge Analytica, care între timp a fost închisă, a colectat și a folosit fără consimțământul lor datele personale ale 87 de milioane de utilizatori Facebook, la care platforma i-a dat acces.

Aceste informații ar fi fost folosite pentru a dezvolta un software utilizat pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump. În iulie 2019, autoritățile federale au amendat Facebook cu 5 miliarde de dolari pentru că și-a „indus în eroare” utilizatorii și au impus o supraveghere independentă a gestionării datelor sale personale.

De la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a eliminat accesul la datele sale de la mii de aplicații suspectate de abuz, a restricționat cantitatea de informații disponibile dezvoltatorilor în general și a facilitat calibrarea de către utilizatori a restricțiilor privind partajarea datelor personale.

Ultimele stiri

  • S-a aflat! Dorian Popa, trimis în judecată după ce a fost prins la volan sub influența substanțelor interzise/Ce pedeapsă riscă
  • Drumul spre Grecia, „pavat” cu capcane. Ce ar trebui să cunoască românii care merg acolo în vacanță: „Apoi te trezești cu amendă acasă”
  • PNL, locul 1 în sondaje pentru alegerile locale din Ardeal și Banat
  • Tudose, optimist că Firea poate câștiga Primăria Capitalei: „La preşedinţie s-au pierdut alegeri în ultima seară”
  • Comunicat de presă FARINA COMPANY SA
  • Vremea s-a dezlănțuit! Vijeliile au făcut prăpăd în mai multe zone ale țării – FOTO/VIDEO
  • Zona de sub pasajul rutier de la Mihai Bravu a fost îmbrăcată cu rulouri de gazon
  • Poza Zilei
  • Horoscop 4 iunie 2024 – Este o adevarata zi de sarbatoare pentru tine
  • Polonia a arestat 18 colaboratori ai Rusiei și Belarusului
  • Exit mobile version