AcasăȘTIRI EXTERNESUA pun laserul pe rachetele hipersonice ale Rusiei și Chinei

SUA pun laserul pe rachetele hipersonice ale Rusiei și Chinei

SUA pun laserul pe rachetele hipersonice ale Rusiei și Chinei / Foto: Lockheed Martin

Marina SUA dezvoltă sisteme de energie dirijată ca o potențială apărare împotriva rachetelor hipersonice, a declarat cel mai înalt amiral al Marinei, calificând progresele făcute de Rusia și China în tehnologia armelor hipersonice drept „o preocupare semnificativă”.

Amiralul Michael Gilday, șeful operațiunilor navale, a declarat joi că dezvoltarea unor sisteme care ar folosi lasere de mare energie sau microunde de mare putere pentru a distruge o amenințare este o prioritate de top pentru Marina Militară.

„Din punct de vedere defensiv, ne concentrăm asupra amenințării”, a declarat Gilday joi, în timpul unui eveniment organizat la Heritage Foundation. „Nu o ignorăm”.

În urma Rusiei și Chinei

Rachetele hipersonice, care se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare, sau chiar mai mult, decât viteza sunetului, reprezintă o provocare unică pentru sistemele defensive americane. Ele zboară mult mai repede decât rachetele tradiționale și nu evoluează, ca rachetele balistice, pe traiectorii previzibile, ceea ce le face mult mai dificil de detectat și interceptat.

Gilday a remarcat progresele făcute de adversari precum Rusia și China în domeniul armelor hipersonice. „Acestea reprezintă o preocupare semnificativă”, a spus Gilday. „Atât Rusia, cât și China dezvoltă aceste capacități și vor pune în practică aceste capacități în scurt timp”, scrie CNN.

Rusia a folosit racheta sa hipersonică Kinjal în războiul din Ucraina, în timp ce China a testat anul trecut un vehicul de planare hipersonic.

Sistemele de energie dirijată, care utilizează lasere sau emițătoare de microunde pentru a distruge un sistem sau pentru a-i perturba componentele electronice, reprezintă o opțiune potențială pentru apărarea împotriva armelor hipersonice.

În această lună, Marina a instalat sistemul laser HELIOS de la Lockheed Martin pe distrugătorul USS Preble. HELIOS (High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance) este cel mai recent sistem din cadrul eforturilor Marinei de a pune în funcțiune arme laser defensive mai puternice și mai capabile.

Heidi Shyu, subsecretarul apărării pentru cercetare și inginerie, a numit sistemele de energie dirijată ca fiind un domeniu tehnologic de importanță critică pentru Departamentul Apărării.

Timp de ani de zile, sistemele de energie dirijată care utilizează lasere sau emițătoare de microunde pentru a distruge ținte au fost subiect de science-fiction, dar tehnologia s-a maturizat în cele din urmă până la punctul în care poate fi pusă în teren de către armată, a declarat Shyu la începutul acestui an.

Eșecuri la testele hipersonice

În 2014, Marina Militară a testat și desfășurat cu succes un sistem de arme laser pe nava USS Ponce în Golful Persic. Sistemul a fost capabil să angajeze drone, avioane mici și ambarcațiuni mici. Anul trecut, Marina a testat un sistem laser mai avansat pe nava USS Portland.

SUA se află încă în procesul de testare a diferitelor sisteme hipersonice, unele dintre acestea fiind întârziate de o serie de eșecuri la teste. Dar Gilday a declarat joi că serviciile sunt în continuare angajate în succesul programului. Armata va fi prima care va pune în funcțiune racheta hipersonică  anul viitor, în timp ce Marina plănuiește să pună racheta pe distrugătoare în 2025 și pe submarinele de atac rapid în 2028.

author avatar
Tudor Borcea
12.419 afisari

41 COMENTARII

  1. Eu nu cred in asa ceva.Daca era posibil primii care ar fi cumparat arme laser anti-racheta erau Japonia si Koreea de sud.Deocamdata un simplu baraj de proiectile de artilerie e imposibil de blocat,daramite rachete hipersonice.Ca sa dobori o racheta hipersonica trebuie sa te deplasezi paralel cu ea si sa o tintesti cu laserul timp de cateva secunde.Eventual merge pe avioane de lupta ca sistem anti-racheta.Dar ce te faci cu greutatea sistemului?Ce avion supersonic poate transporta laserul si generatorul de energie? Dracu sa-i pieptene eu nu cred ca e fezabil cu tehnologia actuala deja vorbim de science fiction…fake news

    • @SilverFox 2022-08-27 14:21 14:21:34
      si Mie imi plac povestile…din Facultate stiam pe la 1%…cautati si Voi daca va plictisiti….
      In optics, wall-plug efficiency or radiant efficiency is the energy conversion efficiency with which the system converts electrical power into optical power. It is defined as the ratio of the radiant flux (i.e., the total optical output power) to the input electrical power.
      Total Efficiency of the laser = (electrical efficiency of the power supply)*(efficiency of energy transfer to the gas molecules)*(excitation efficiency)*(part of the energy used for lasing transitions)*(Part of the energy in stimulated emission)*(part of the energy out of the output coupler)
      Using the corresponding numbers, reveals why the laser efficiency is low.
      In some lasers the efficiency can be as low as parts of a percent (even hundredth of a percent !).
      aser Type
      Wavelength [mm]
      Typical Efficiency [%]
      CO2
      10.6
      15
      He-Ne
      0.6328
      0.1
      He-Cd
      0.442, 0.325
      0.01-0.02
      Nd-YAG
      1.06
      0.1-2.0
      FEL
      Wide Range
      30
      Diode Laser
      0.7-1.5
      20
      https ://en. wikipedia. org/wiki/Wall-plug_efficiency
      https: //perg. phys .ksu. edu /vqm/laserweb/ch-7/F7s0p11.htm

    • „Ca sa dobori o racheta trebuie sa te deplasezi paralel cu ea”
      Saracul de tine, esti paralel cu subiectul !

      • NormL că trebuie să te deplasezi paralel cu ea! Altfel cum ai reuși să îi desfaci șuruburile și să îi ciordesti botinele de cupru?

  2. Silver Fox esti nelinistit pt. faptul ca celebrele rachete hipersonice ruse pot fi distruse in aer cu arma laser? Situatia este neplacuta pt.ca astfel Rusia va fi nimicia, Doamne ferste.Stia ceva Lukasenko, cand a ttransmis mesajul pacifist care conducerea Ukrainei. Obisnuieste-te cu ideia ca Rusia va deveni in curand o mica federatie iar refacerea imperiului tarist/Sovietic a fost o mare utopie.

    • Ma doare la basca pe mine de rusi nu am niciun fel de atractie fata de ei,dimpotriva.Dar ce am scris e pur parere personala ca eu nu cred in capacitatea armelor laser NAVALE(adica fixe)de a intercepta rachete hipersonice.Laserul e limitat de conditiile atmosferice si trebuie sa fii relativ aproape de tinta,deci mobil care se deplaseaza paralel cu racheta.Sau poate au scos un laser-minune care nu e afectat de legile naturii..ha ha.

      • Silver Fox , imi cer scuze ca te-am considerat simpatizant al criminalilor de la Kremlin, dar Ntional fiind publicatie anti UE, anti NATO, are cititori in general nostalgici national comunisti , anti SUA., anti-capitalisti

        • Sa inteleg ca faci parte dintre simpatizanti si nostalgici din moment ce citesti National.

          • nils, este grav cand iti lipsesc niste neuroni. Completeaza-ti educatia, sa nu mori de foame

    • De ce neaparat consideri ca e ”ingrijorat”? Omul a zis ca nu crede in posibilitatea tehnica explicata aici.
      Iar in ce priveste mica federatie si marele imperiu amrican (care a ucis ”doar” 32 mil musulmani din 2001 incoace in lupta ”antiterorista”, desigur)… think again

      • Mai tineti minte filmul SF „Battleship” cu extraterestrii care invadeaza Hawaii si se bat cu US Navy…Rihanna era mare vedeta..Niciun fel de distrugator ArleyBurke nu avea decat rachete navale sau tunuri,nici pomeneala de lasere anti-aeriene.Nici la sol,nici pe nave.Mai sunt navele Aegis tot asa anti-racheta dar nu au lasere.Chinezii folosesc rachete tip exocet foarte periculoase le spun”sunburn2″ si se lauda ca pot scufunda portavioane cu ele.Exact motivul pentru care US Navy e in mare panica in Pacific din cauza chinezilor .Daca sa zicem azi vii cu un sistem de interceptare laser trebuie testat in lupta ca sa fie credibil.Deocamdata nu a fost niciun fel de testare pe campul de lupta cu asa ceva.Ar fi urlat toata presa

      • Anonim , ce lagaura are una cu alta . Fi barbat si scrie sub numele real, nu te ascunde in anonimat

  3. Rsusi au posibilitatea de a isi „oglindii”, arginta, mijloacele de lovire. Ca orice oglinda, rachetele, avioanele, vor reflecta unda Laser, daca nu o vor si trimite pe aceiasi treiectorie, inapoi, la generatorul emerican si il vor distruge. Povestea cu armele LASER, s-a fasait prin 1980, in vremea lui Regan, cand americanii au inteles ca au gheltuit inutil sute de miliarde de dolari in cadrul programului „Razboiul Stelelor” Atunci rusii au stat cuminti si dupa ce americanii au cheltuit e miliardele pentru construirea celui mai mare generator de unde LASER din lume si a sistemelor de reflexie din cosmos, ei au aratat ca vor lustruii rachetele si avioanele, le vor arginta, astfel incat laserul american va fi apa de ploaie impotriva acestor obiective, ca impotriva oricarei oglinzi.
    Asa ca si acum America si armele Laser americane sunt apa de ploaie.

    • 10 km nu inseamna racheta balistica man. Pai radarul fixeaza automat tot dispozitivul de tragere de pe nava pe racheta, tu faci alegerea ca capitan sau prim ofiter cu ce tragi. Laserul e o varianta nu proxima ci poate de ultima instanta gandesc.cu Jav si Sting la purtator gandesc cam tot pana in distanta aia tragi nu merg de mare inaltime…. 🤗…

  4. Am vazut si eu jucaria pe o fregata americana pare interesanta.Acum nu va imaginati ce stiu ce laser de tip Star Wars… Deci pentru un avion usor o racheta de croaziera, o drona, o salupa, zumul armei face toata inteligenta. Lockeaza fasciculul micro wave si in 5 secunde cade tinta.E un pionierat inca si e doar pt 10 km ce face fata fasciculul. Pt hipersonice trebuie ceva mai sigur de tipul sincronizarii unui avion de tip Awacs si rachete destepte de tipul Harms, iar cand tinta e prinsa in sandvis se duce la fix ori explodeaza in 3 sau mai multe valuri de dispersie, sa ai incredere de lovitura sau pur si simplu o deviezi in sandvis electronic incat cade ca beata in apa

    nu prea ai timp de reactie deci si racheta Harms trebuie sa poarte macar un sfert de viteza hipersonica a tintei altfel e posibil sa nu ajunga la tinta. Ar fi un scut perfect.

    • Nu e valabil la rachete de croaziera ptr ca nu poti sa tintesti in zbor asa ceva cu niciun fel de fascicul.Nu ai nici timp si nici acuratete cu radarul la asa viteza.Daca ar fi functionat era plina Ucraina de asa ceva pana acum le aduceau demult englezii/americanii.Se pot dobori cu laserul doar drone si rachete balistice care zboara la mare inaltime.Adica exact ce poti dobori si cu Stinger/Javelin,tot aia faci si cu laserul

        • Eu am discutat chestiile astea cu multi ani in urmachiar cu un ofiter de portavion din pacific.A zis ca maxim 2rachete chinezesti pot sa doboare dupa care e game over.Si ai 5000 de marinari inpericol fara prea multe sanse.Deci nu functioneazaca le puneau sa apere si portavioanele pana acum.Se incearca tot felul de drone dar tot nu ai vreo garantie.Laserul e bun daca zbori paralel cu racheta…deci pe avioane de marina eventual gen F35speciale sau B21x raiders

  5. Ei sa nu crezi ca americanii dau ce e mai bun. Dar noi putem scapa de tot ce e rusesc e o oportunitate. Nu dau f35, tomahawk abrams patriot etc. Uite americanii au tunul electromagnetic cu proiectil de titaniu. Poti sa tragi la infinit iar un asemenea proiectil poate trece consecutiv prin 100 de tancuri puse in sir indian. Cu un astfel de tun a carui proiectil atinge viteze superhipersonice poti distruge orice racheta hipersonica ruseasca… Si asa poti face un scut mai rezonabil .

    • Mai e o chestie cu asta-versiunea franceza.Ai tun cu laser pe distrugator si un avion hipersonic care are un sistem de oglinzi zboara paralel cu racheta face „lock” dupa care distrugatorul trage catre oglinda avionului si fascicolul e deviat catre racheta-tinta.Dar e greu trebuie multe avioane si risti sa le pierzi

        • Sunburn2 are cam 1,5km/secunda…deci daca te ataca de la 100km distanta ai 60secunde la dispozitie sa o dobori sau…..explozie de 250kt in portavion.Nu prea cred ca ai cum sa mitraliezi asa ceva cu CIWS..e imposibil.Pana ajunge glontul la ea deja a mai facut 1km catre tine…ka-booooom.Si ce te faci daca esti atacat cu vreo 4-5 simultan? Faci poze si le pui pe Facebook…ha ha.

  6. Lockheed Martin este sefa armelor compacte cu energie directionata . Au lucrat metodic la programele ALADIN , HEFL , ATHENA si Adam si au contribuit la transformarea armelor laser intr-o platforma viabila . Acum definitiveaza ultimul sistem , LANCE , o capsula ( creata de Boeing ) poate fi montata pe un avion de lupta . Sistemul de control al fasciculului armei a fost dezvoltat de Northrop Grumman .

    • Astia sunt cei care fac B21X Raider ptr US Navy..probabil ca au si o versiune cu laser
      Dracu sa-i pieptene ca tot ce fac ei este super-secret.Au furat de la Hitler totul cu vonBraun

      • In1940 au existat un mic lot de submarine cu laser naval le faceau nazistii Thule in Norvegia.Aveau reactor nuclear cu care alimentau laserul de pe Uboot si au taiat cu laserul niste distrugatoare americane in Atlantic.Acum e „made in USA” dupa 82de ani aceeasi tehnologie.B21raider este de fapt Horton tot Thule

  7. CELE MAI RECENTE ARME RUSEȘTI (armele cu puls electromagnetic) AU DERUTAT EXPERȚII OCCIDENTALI !
    Ele ard țintele în aer și la sol, iar instalate pe avioane pot ORBI apărarea NATO!

    serbia.postsen.com/world/37642/THE-LATEST-RUSSIAN-EMP-GUNS-CONFUSED-WESTERN-EXPERTS-They-burn-targets-in-the-air-and-on-the-ground-and-installed-on-planes-can-BLIND-NATO-defenses.html

    • Păi unde dracu’ sunt?! Că din aprilie până acum le scoteau.😅😅😅 Nici pe hârtie nu le au.😂😂😂😂

      • Deocamdata se descurca destul de bine folosind/utilizand tehnica militara veche. 🙂
        Cine ar crede ca avioanele alea militare SU 24, SU 25 (vechi de 50 de ani) sunt tot ceea ce detine armata Rusa in dotare ?

    • Puls Electromagnetic apare dupa o explozie cu arme nucleare.Ce mare chestie au „inventat” rusii? Eu am auzit o barfa despre o arma ruseasca intr-adevar extraordinara dar nu stiu cat este de reala.Adica pot sa detoneze o arma nucleara undeva in punctul A si sa transfere energia rezultata la sute de kilometri distanta in punctulB.Ceva de genul transfer de energie la mare distanta…dar nu pricep cum o fi posibil .Daca te uiti la conflictul din Ucraina rusii sunt sub orice limita,se fac de ras nonstop.Unde sunt armele-minune?nu prea le vedem pe teren e multa propaganda mincinoasa

      • Toate razboaiele se bazeaza pe inselaciune: prefa-te slab atunci cand esti defapt puternic, pacaleste-l cu momeli si mimeaza dezordinea, ataca-l cand este nepregatit, iveste-te cand si unde nu esti asteptat

        Arta Razboiului – Sun Tzu

  8. Yankeii maninca rahat pentru ca le titie curul de frica. Cum dracu sa focalizezi o racheta care se deplaseaza mai repede decit mecanismele de fixare a laserului pe tinta ? Vorba lui Eminescu despre racheta hipersonica : ” Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi mu ie !

  9. Mai alde Rino, Fox și alți englezi voi credeți că tot ce este la vedere pe un Distrugător, sau ori ce altă navă este lăsat la voia întâmplării și inamicul, sau voi că simpli privitori deslușiți imediat ce laser și racheta este.
    Deasemenea vă exprimați părerile cu privire la testarea unor astfel de arme de ultimă generație se face de către oricine, cine își dă secretele pe mana altora, gen Ukraina.
    Voi vă mai amintiți războiul din Serbia, când SUA a folosit avioanele invizibile și unul a fost chiar doborât, iar chinezii au cumpărat prima aripă , dezvoltând apoi și ei tehnica invizibilă.
    Dar stați liniștiți că antidot se va găsi la orice dar depinde când, cum și cât de repede.
    Ferească Dumnezeu dacă începe ceva serios între marile puteri că va fi vai și-a amar de omenire, cu armele de acum, fără cele atomice.

    • Pai avionul era invizibil pe radar,insa cazul din Serbia e un exemplu de ingeniozitate a sarbilor.Au folosit o retea de repetoare GSM conectate la un computer si au afisat pe ecran perturbatia electromagnetica pe care o facea avionul „invizibil”. Si pe urma au tras cu rachetele in perturbatia respectiva.Si au avut mare noroc pentru ca pilotul a zburat la mica inaltime si a fost detectabil de reteaua GSM.Concluzia este ca orice sistem are un punct slab care poate fi speculat.Stiu chestia cu avionul ” invizibil”…ha ha

  10. Totul e o manevra pt a instaura nwo. Fără proprietăți, fără bani , fără state independente, un sistem digital total controlat și condus de AI.
    Uitați va puțin înapoi, după ce rusii au ocupat teritorii importante din ua au fost dați înapoi, dar ua care a dat rusii înapoi nu a mai avansat mai mult, au rămas pe poziții și se joaca de a șoarecele cu pisica așteptând ceva… nu așteaptă nimic, doar sărăcește statele de finanțe pt a-și pierde suveranitatea și a accepta nwo și guvernatorul mondial.

  11. Bai papagalilor mergeti la munca ca habar nu aveti cum amestecati rachete aa,at , sol aer, lasere, rusi, chinezi, americani, amestecatura de inculti functionali.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger