Preţurile la alimente au continuat să crească în primul trimestru din 2023, uleiurile şi grăsimile fiind printre produsele cu cele mai mari creşteri de preţuri.
Datele pentru martie 2023 arată că preţul uleiurilor şi grăsimilor în UE a fost, în medie, cu 23% mai ridicat decât în martie 2022, conform informaţiilor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Uleiul a ajuns la 12 lei/L
România a înregistrat în luna martie cele mai mari scumpiri din Europa, de peste 24%, iar procentul este peste media Uniunii Europene. Pentru o pungă de zahăr plătim și 9 lei. În plus, un kilogram de ceafă de porc costă 37 de lei, iar unul de telemea de oaie 45 de lei.
De ce au ajuns preţurile aici? Pentru că s-au scumpit şi serviciile conexe. De la costurile de producție până la chiria tarabelor, iar aceste scumpiri se reflectă și în prețurile de la raft.
Cele mai recente date Eurostat ne arată că mâncarea din țara noastră este cea mai scumpă din toată Europa.