AcasăNewsSchimbare importantă în supermarketurile din România. Ce se instalează în fiecare magazin...

Schimbare importantă în supermarketurile din România. Ce se instalează în fiecare magazin / Primești banii direct de la casă

magazine

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că Sistemul de Garanție-Returnare, prin care românii vor fi obligați să plătească pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, va fi implementat în magazine din noiembrie.

Sistemul de Garanție-Returnare, RetuRO, va impune românilor să plătească 50 de bani pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Recompensă de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că RetuRO va lansa sistemul de returnare a ambalajelor pentru reciclare pe data de 30 noiembrie 2023, odată cu apariţia primelor puncte de colectare.

Potrivit ministrului Mediului, aproximativ 60 de mii de companii s-au înscris în acest sistem, ceea ce reprezintă o implicare semnificativă din partea sectorului privat în lupta împotriva deşeurilor şi protejarea mediului înconjurător.

„Avem SGR în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din Economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni.

Se lucrează intens în Returo, Returo este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele Returo sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari. Sunt 60 de mii de companii care s-au înscris, se fac în paralel controale de către Garda de Mediu pentru a vedea ce firme nu s-au înscris”, a mai declarat ministrul.

author avatar
Andreea Vlad
7.077 afisari

11 COMENTARII

  1. Vasazica intai sunt obligat sā platesc 50 de bani per ambalaj, apoi sunt ” recompensat ” tot cu 50 de bani?! Care e recompensa, unde e recompensa?! Dacā am inteles gresit vā rog sā mā ierati.

    • Nu e nicio recompensa, cel mult iti poti lua banii inapoi. Va fi ca moneda de 50 de bani pe care o pui in cosul de la supermarket: o iei inapoi doar daca duci cosul la loc. Mai util ar fi fost ca sa se dea 50 de bani sau o suma diiferita in functie de tipul ambalajului, indiferent de tipul de ambalaj (sticle, borcane, cutii de bere etc), fara a fi conditionat de a da banii tespectivi in plus la cumpararea produsului, deoarece acum nu dai acei bani, ei intrans oricum in costul produsului.

  2. De ce sa mai dam ba tantos inca 50 ca si au pus deja de un an la ambalaje dar nu au facut ei punctele de reciclare ,de cand le platim si pungile pt fructe si legume care erau gratis,le platim ca pe aur si pe alea care nu tin nimic si tot platim sa i ingrasan.sunteti niste hoti toti.

    • Corect, ce vor ei este cică pentru potejarea mediului,dar ei cum protejează mediu,în primul rand ar trebui sa facă doar recipiente din sticla și atunci nu se cearta nimeni,unu la mana și doi la mana ar trebui sa nu mai facă haine din deșeuri sau cum le numesc ei produse reciclate,ar trebui noi oamenii sa nu le mai cumpărăm produsele care sunt ambalate în plasti,ați văzut ca sunt sticle de suc pe care scriu 100 % reciclabil sau asa ceva,puteți sa va dați seama ce toxicitate are sticla respectivă. Pe vremea lu Ceasca, sucurile erau în sticla oricum atunci mâncăm mai sănătos.

  3. Cum fac cetățenii țigani care până acum au fost cei mai eficienți colectori de ambalaje ? O întrebare : petul trebuie să fie în starea inițială sau poate fi și turtit ? La punctele de colectare din oraș vor da 50 bani per ambalaj ? Ar aduna mult mai mult . Oricum pentru cetățeni va fi o paguba vor câștiga comercianții rămași cu cei 50 bani .

  4. hotie.
    acu 40 de ani era un punct unde se primeau sticloase,
    mai era un alt punct unde se primeau feroase
    si mai era DMH unde fratimeu era fruntas la predat maculatura.
    Acest sistem Tantzos e furaciune cu ineficienta la colectare

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger