Cauta

România plusează. Încă 5 milioane de dolari pentru finanțarea americanilor de la NuScale

Pe lângă cadoul de 9 milioane de dolari din partea Guvernului României pentru firma privată NuScale, autoritățile au mai anunțat o donație de încă 5 milioane de dolari din partea industriei. Ceea ce înseamnă că finanțarea vine de la Nuclearelectrica, partener virtual în acest proiect. Cu acești bani România egalează finanțarea venită din partea Guvernului american, care are tot interesul să sprijine dezvoltarea propriilor reactoare modulare. 

Dacă Guvernul SUA a acordat un grant de 14 milioane de dolari, pentru a-i ajuta pe cei de la NuScale să finalizeze proiectarea reactoarelor modulare, România nu s-a lăsat mai prejos. Astfel, după ce Guvernul României a anunțat că finanțează cu 9 milioane de dolari dezvoltarea proiectului NuScale, aflăm de la autorități că industria mai plusează cu încă 5 milioane de dolari, adică Nuclearelectrica, deci tot statul român, că doar suntem parteneri strategici. Banii ar fi necesari pentru finanțarea proiectului de design, care face parte din obligațiile producătorului, că doar reactoarele alea nucleare nu le dau gratis, ci le vând pe bani grei.

Recent, directorul general al Nuclearelectrica a organizat o dezbatere cu reprezentanții comunității din Doicești, locul unde vor fi amplasate primele reactoare modulare ale NuScale, care, evident, încă nu sunt finalizate nici măcar în prototip și proiectare. Întrebările oamenilor nu au primit răspunsuri reale, ci doar eschive și bâlbe. Ioan Rotaru, expert în energie atomică și fost director general al Nuclearelectrica, ne spune că un proiect nuclear, înainte de a decide implementarea și a fi supus autorizarii și dezbaterii publice, ar trebui să fie definit complet, în ce privește componența, stabilirea autorității de proiectare, cerințe tehnice și potențiali furnizori de echipamente, materiale principale, definire cerințe de montaj și punere în funcțiune. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul reactoarelor modulare preconizate a se amplasa la Doicești.

Agenția de la Viena nu acordă autorizații

Deși Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, le-a tot repetat oamenilor din Doicești, dar și din localitățile învecinate, că reactoarele sunt sigure și că vor fi autorizate de Agenția de la Viena, în realitate Viena nu are nicio treabă. ”Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena, organism ONU, nu acordă nicio autorizație sau aviz pentru nicio centrală nucleară. Agenția acordă doar sprijin și suport tehnic prin echipe de experți tehnici pe subiecte specifice (de exemplu, alegerea amplasamentului centralei nucleare), analizează documentele puse la dispoziție de implementator și emite recomandări pertinente, care trebuie rezolvate de către beneficiar, înainte de autorizare de către autoritatea de reglementare și control, la noi, CNCAN”, ne-a declarat Ioan Rotaru, expert în energie atomică.

Nu avem uraniu îmbogățit

La reactoarele modulare, combustibilul nuclear conține uraniu îmbogățit, ceea ce va complica situația României, care, în prezent, nu deține pe teritoriul ei uraniu îmbogățit. Acest lucru înseamnă că funcționarea reactoarelor modulare de la Doicesti este dependentă de importul de combustibil cu uraniu îmbogățit, susțin experții. ”Nu este clar ce se va face cu combustibilul ars, după utilizarea in reactor. Se returnează la fabricant? Vor fi probleme de control garanții (neproliferare) cu Agenția de la Viena, care controlează situația combustibilului nuclear. La CNE Cernavoda combustibilul este cu uraniu natural. În ce privește deșeurile radioactive, trebuie cunoscute caracteristicile acestora, tipuri  de radionuclizi, volume, pentru a determina cum vor fi depozitare (butoaie, plumb etc.) și cât spațiu de depozitare este necesar în centrală”, ne-a precizat fostul director al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version