Cauta

România plătește bir la OMS. 21 de milioane de euro pentru consultanță

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, uns cu zeci de milioane de euro

Celebrul PNRR, care, atenție, jumătate sunt împrumuturi, va fi cheltuit, în mare parte, pe consultanță și asistență tehnică. Organizația Mondială a Sănătății își va lua și ea tributul, primind peste 21 de milioane de euro pentru nimic, atâta timp cât în contract este prevăzut că OMS va subcontracta servicii și expertiză externă. Lucruri pe care le puteau face și armatele de experți în PNRR, angajați anul acesta pe la toate ministerele.

La modul ticălos în care a fost conceput Planul Național de Redresare și Reziliență, sumele alocate pentru consultanță și asistență tehnică aproape le depășesc pe cele pentru investiții. În ce privește componenta Sănătate din PNRR, pentru realizarea reformelor, Ministerul Sănătății a decis să încheie un contract cu OMS, în valoare totală de peste 21 de milioane de euro. Pentru acești bani, OMS va putea subcontracta servicii și expertiză externă, așa, în stil românesc.

Potrivit unui Memorandum prezentat în ultima ședință de Guvern, desemnarea Organizației Mondială a Sănătății ca furnizor de asistență tehnică a fost făcută deoarece OMS ”reprezintă organizația de referință în domeniul sănătății la nivel mondial, fiind implicat activ în sprijinirea dezvoltării în domeniul sănătății și a coeziunii în cadrul UE, este unul dintre cei mai mari furnizori de politici publice în sănătate la nivel mondial și are expertiză în implementarea proiectelor de dezvoltare și reformă în domeniul sănătății”. Totodată, OMS ar putea implementa instrumentele de reformă printr-o gamă largă de produse și servicii de consultanță  și asistență tehnică, susține Ministerul Sănătății. În fapt, OMS se va ocupa de toate elementele de reformă prinse în componenta Sănătate a PNRR, pentru atingerea jaloanelor, care sunt dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice din sănătate, dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate, precum și realizarea sistemului de eHealth și telemedicină.

Plata în avans

Bugetul pentru servicii de asistență tehnică va fi în concordanță cu anexele de costuri ale Planului Național de Redresare și Reziliență agreate cu Comisia Europeană, iar Organizația Mondială a Sănătății va putea subcontracta servicii și expertiză externă în atingerea jaloanelor asumate, se mai precizează în Memorandum. Plata serviciilor de asistență tehnică se va realiza ca avans și plata finală se va face pentru fiecare jalon care face obiectul serviciilor de asistență tehnică. Contractul, care se va încheia între Guvernul României reprezentat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, va menționa clar jaloanele pentru care OMS oferă servicii de asistență tehnică. Plata serviciilor de asistență tehnică se va realiza în tranșe, astfel avansul va fi de maximum 50% din valoarea jalonului prevăzută în contractul de finanțare și se va realiza în termen de 30 de zile calendaristice de la solicitarea primită din partea Organizația Mondială a Sănătății, iar plata finală va corespunde diferenței dintre avans și valoarea totală a jalonului prevăzută în contractul de finanțare și se va realiza în termen de 30 de zile de la solicitarea primită din partea Organizația Mondială a Sănătății dar după confirmarea jalonului îndeplinit.

Cât costă să înveți să gestionezi fondurile publice

Potrivit bugetelor prevăzute în anexele de costuri pentru servicii de asistență tehnică, dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice din sănătate va însemna cheltuieli de 1,7 milioane de euro, iar dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate euro va însemna cheltuieli de 14,19 milioane de euro. Totodată, pentru realizarea sistemului de eHealth și telemedicină se vor mai cheltui 5,38 milioane de euro.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

Ultimele stiri

  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Telefonul tău te ascultă în timp ce vorbeşti cu apropiaţii, iar informaţiile ajung în online. Iată cum dezactivezi „funcţia-spion”!
  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • Exit mobile version