Cauta

Reprezentanții HORA, observații în privința certificatului verde COVID. Documentul aduce numai probleme operatorilor de restaurante

certificat verde

Reprezentanții HORA, observații în privința certificatului verde COVID. Documentul aduce numai probleme operatorilor de restaurante

Ion Biriş, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a avertizat asupra problemelor în folosirea certificatului verde COVID.

Acesta a susținut că operatorii de restaurante nu au dreptul să îi legitimeze pe clienţi, deci nu pot verifica dacă certificatele verzi chiar le aparțin acestora. Prin urmare, un operator de restaurant se poate afla în situaţia de a permite accesul a 20 de persoane care, în realitate, folosesc acelaşi certificat.

„Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul verde, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine. Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a declarat Ion Biriş în timpul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii..

Acesta a deplâns faptul că autorităţile iau foarte multe măsuri pompieristice: „Noi nu ne vom erija în gardieni, până la urmă meseria noastră este să le dăm să mănânce unor oameni. Din păcate pe acest subiect se iau foarte multe măsuri pompieristic, de dragul de a se lua şi de a arăta că ei fac ceva, dar care după aceea nouă, celor care trebuie să le transpunem în practică, ne fac viaţa un calvar. De ce 50% la interior, dacă tot intri cu certificatul verde? De ce nu 70%? De ce nu 83%? Sunt măsuri luate total arbitrar şi fără nicio logică”.

Reprezentanții HORA, reproșuri pentru autorități

Acesta a mai spus că astfel de măsuri ar trebui adoptate prin lege în Parlament, nu prin Hotărâre de Guvern. Biriș a mai reproșat faptul că multe dintre angajamentele politicienilor de a ajuta sectorul HoReCa au rămas la stadiul de promisiuni la televizor: „O mare parte din măsurile pe care le-a luat statul le-a făcut pe banii noştri, cu o grămadă de promisiuni de compensare care nu s-au întâmplat niciodată, deci marea majoritate a măsurilor e compensare. Acestea au tot fost trâmbiţate, au rămas strict la televizor şi nu în viaţa reală”.

La rândul său, Dragoș Petrescu, membru în Consiliul director HORA, a declarat că i se pare aberant să fie testați COVID copiii de la vârsta de 6 ani. Practica europeană, a punctat acesta, este să fie testați COVID cei care au minim 12 ani. El a mai precizat că i se pare exagerat și ca restaurantele să funcționeze la interior la o capacitate de 50%, în localitățile cu incidența COVID de peste 3 la mie, în condițiile în care vine iarna și, oricum, clienții vor prezenta certificatul verde.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • Martorul care răstoarnă ancheta morții lui Diogo Jota: „Am filmat, dar n-am putut face nimic”
  • Legendarul Roy Keane, reverențe în fața unui fotbalist român
  • CCR, cea mai tare agenție de turism de lux pe banii fraierilor
  • Comisia Europeană ne vrea și mai săraci. Raportul de țară semnalează, deja, un nivel de trai extrem de scăzut
  • Revoltă la ANAF. Legea insolvenței, făcută special pentru devalizarea bugetului 
  • Vechile reguli nucleare nu opresc proliferarea. Tot mai multe națiuni vor căuta bomba supremă
  • Situație halucinantă la casele de pensii. Tăierea sporurilor coboară veniturile sub salariul minim
  • Japonezii îi răspund lui Trump: orezul american are un gust oribil
  • Resveratrolul: băutura „miraculoasă” pentru inimă și creier?
  • Exit mobile version